гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Изложба ознаменува края на тишината във Варненския свободен университет

08 Юни 2020С откриването на изложбата „1944-1945.bg” бе сложен край на «тишината» във Варненския свободен университет «Черноризец Храбър». Събитието е организирано от Руския център на университета със съдействието на Генералното консулство на Руската федерация във Варна. То се проведе в навечерието на Международния ден на руския език и рожден ден на великия руски поет Александр Сергеевич Пушкин. Специални гости бяха Оксана Жерновая – консул съветник и Светлана Колесникова – трети секретар в Генералното консулство.
Експозицията съдържа фотографии и документи, които представят историята на България и Русия в последните години на войната и ще гостува в университета до 5 юли 2020 г.

«Социалната изолация съхрани здравето и живота на нашите студенти и на целия ни екип. Но също така ни отведе на ново, по-високо ниво – имахме време да обърнем поглед навътре в себе си, да чуем гласа си и този на колегите си, да усетим безпощадния ритъм на цифровото време. Време, в което работихме като екип повече от всякога. Излизаме от тази тишина здрави, по-силни и по-сплотени», каза при откриването проф. д-р Галина Шамонина – главен секретар на университета и ръководител на Руския център. От името на Президента доц. д-р Красимир Недялков и на Ректора проф. д-р Петър Христов тя благодари на екипа на Варненския свободен университет за подкрепата, всеотдайността, креативността, енергията и ентусиазма, както и за това, че през последните месеци дигиталното лице на Варненския свободен университет стана пример за иновативност и социална отговорност в национален мащаб.„Животът, обаче, ни учи, че за да вървим напред, трябва да знаем и да помним историята. 1944 и 1945 година в историята и на България, и на Русия са свързани също с период на тишина – тишината на майчините сълзи, тишината след грохота на танковете, тишината на разрухата. В експозицията ще видите ужасяващата статистика на човешките жертви, ще видите как българският народ е действал при криза – тази на войната. Вижте и помнете! Защото нашата роля – като университетски преподаватели, като родители, като синове и дъщери – е да помним и да предаваме истината“, каза още проф. Шамонина.

„Благодарим за успешното сътрудничество с Варненския свободен университет. Не трябва да забравяме уроците на историята, връзката между нашите народи в продължение на векове. Цената, платена във войната е 27 млн. човешки живота, 2/3 от които са мирни жители. Милион са руските войници и офицери, загинали в Европа. Техният подвиг никога няма да бъде забравен, защото той е за благото и свободата на тези народи. Няма да забравим и участието на Българската армия в освобождението на Европа, която загуби в битките 30 000 войници», разказа Оксана Жерновая. Тя допълни, че голяма част от архивните документи са разсекретени по повод 75-годишнината от победата над хитлерофашизма и се показват за първи път.

Изложбата бе подредена със съдействието на арх. Десислава Христова и д-р арх. Доника  Кирова от Архитектурния факултет на ВСУ.