гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Кибермагьосниците ще разкрият пред родители тайните на интернет пространството

11 Юли 2019Учениците от ОУ „Найден Геров“ и ОУ „Христо Ботев“ във Варна ще представят пред своите родители тайните на киберпространството, които усвоиха през последните две седмици в рамките на проекта „Кибермагьосници“. Събитието ще е в петък – 12 юли, от 17.00 ч. в Младежкия дом във Варна. По време на срещата преподавателите на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ ще предоставят пред родителите полезна информация за сигурността и избягване на опасностите в дигиталната средата, която ползват техните деца. Образователният проект се реализира от Дирекция „Образование и младежки дейности" на Община Варна и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър".

Той е в изпълнение на Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците от училищата в общината и цели да развие техните умения в областта на информатиката, математиката, изкуствата и най-вече безопасното и сигурно използване на дигиталната средата. Проектът обхваща 120 варненски ученици от 17 училища, които  ще преминат през образователния проект „Кибермагьосници“ до края на август.„Целта на обучението е сигурността в интернет да стане естествена проява за децата – да са наблюдателни, да могат да пазят себе си и личните си данни, да реагират адекватно на възникнали проблеми“, коментира доц. д-р Галина Момчева – ръководител на катедра „Информатика“ на ВСУ „Черноризец Храбър“, която отговаря за обучението. Учениците от 5. и 6. клас на варненските училища шифрират и дешифрират информация, анализират съобщения, скрити в снимки и в звуци. Запознават се с шифроващи устройства и машини. Кибермагьосниците играят с бинарни и шестнадесетични кодове, създават неразбиваеми пароли и изследват „отпечатъците“, оставени в интернет. Предстои и специален час, в който ще се научат да свалят истински отпечатъци, следвайки законите на физиката и химията. Особено внимание е отделено на емоциите на децата и механизмите за справяне със заплахи.

„Чувствам се като истински кибермагьосник!“, сподели Вики Филипова от СУ „Найден Геров“. За шестокласничката най-интересно е шифрирането и дешифрирането на информация. Съученикът й Боян Петров харесва създаването на анимация и вече знае нови похвати за движение на герои. 12-годишната Маргарита Райнова разказа, че по време на курса са създали собствен шифър, с който са кодирали известни обекти на картата на Варна. С особен интерес децата изработиха прототип на най-известната в историята кодираща машина „Енигма“.Започна обучение на ученици от 3. до 8. клас от различни училища и във Варненския свободен университет. Децата работят в Технологичния институт на ВСУ „Черноризец Храбър“, където изучават магията на информатиката, математиката и изкуствата. Специален момент в обучението им е изследването на тактовете във фолклора и разучаването на народни танци. Младите кибермагьосници подготвят и театрална постановка, с която по интересен начин ще научат възрастните как да се предпазват в дигиталната среда. С особен интерес се очаква и часът, в който децата ще посетят кабинета по криминалистика на университета и ще работят с дактилоскопски отпечатъци.

Пълната програма и снимки на летните занятия „Кибермагьосници" ще намерите на http://cybersecurity.vfu.bg/kids.html
 
Снимки и видео от обучението вижте още на:
https://www.youtube.com/watch?v=GfazU-Uq2Jk
https://www.facebook.com/events/2214282545326656/?active_tab=discussion