гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Киберсимулаторът „Cyber Range“ пристига в България

18 Март 2020Черноморска академия за сигурност към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ е единствена на Балканите, която ще разполага с киберсимулатор Cyber Range. Симулаторът разполага с 15 сценария и 3 степени на сложност, предназначени за студенти, експерти и служители в силови структури.  Обучението ще се осъществява от водещи израелски специалисти, а преминалите курса ще получат съвместен сертификат от Черноморска академия за сигурност и Центъра за иновации и киберсигурност на Израел.

„Симулаторът Cyber Range е необходим компонент в обучението по киберсигурност, без който не може да бъдат формирани специалисти в тази област. С този симулатор тренират служители от правителствени и силови структури на водещи държави, експерти, отговарящи за сигурността във финансовия сектор и критичната инфраструктура, както и студенти по киберсигурност в най-елитните учебни заведения в света“, коментира Владимир Бронфенбренер – генерален  секретар на Черноморска академия за сигурност, който ще координира функционирането и ползването на симулатора в България.

Студентите в магистърската програма „Киберсигурност“ на Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” ще бъдат първи и към настоящия момент единствени  в България, които ще имат възможност да преминат обучението на Cyber Range в рамките на обучението си в университета.

Интерес към симулатора вече са заявили държавни и силови структури, както от България, така и от съседни държави, което превръща страната ни във важен фактор в областта на киберсигурността на западните Балкани.

На церемонията по откриването на Cyber Range Training Center, която е планирана за 2 април 2020 във Варненски свободен университет се очакваше да пристигне делегация от Израел, оглавявана от водещия експерт по киберсигурност (о.з.) генерал майор Ами Шафран – бивш началник на технологично и телекомуникационно подразделение на Израелската армия и понастоящем президент на Център за иновации и киберсигурност на Израел към Университет Ариел, а също представители на министерства, ведомства и местната власт. С оглед постоянно променящата обстановка в Израел и България, редът за провеждане на церемонията може да бъде променен.