България, 9007, Варна, к.к. Чайка
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Меморандум за партньорство с фондацията на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл подписва Варненският свободен университет

29 Май 2018

Тристранно споразумение за разбирателство и сътрудничество ще бъде подписано между Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Фондация „Български център по предприемачество“ и Фондация „ИнтерКултура“ на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл. Документът ще постави началото на широк спектър от дейности, сред които е и стартът на магистърската програма по предприемачество с лектори от Силициевата долина. Те целят превръщането на Варненския свободен университет в център за Източна и Централна Европа за създаване на малки и средни предприятия (МСП) и социално предприемачество, както и в основен доставчик на търговски и маркетингови умения.

 

Меморандумът ще бъде официално подписан на 31 май (четвъртък) 2018 г. в 10:45 ч. в Заседателната зала на Варненския свободен университет (Учебен корпус, 2 ет.).

 

След подписването му в 11:10 ч. в кабинета на Президента на ВСУ е предвиден свободен разговор на представителите на медиите с президента на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова, основателя на фондация „ИнтерКултура“ Лари Бийл и ръководителя на Българския център по предприемачество Лили Друмева.

 

Заедно с финансистът Лари Бийл във Варненският свободен университет пристигат Джоан Бонд – дипломиран обучител на бизнес лидери, Триш Калбас-Шмит – преподавател в университета Санта Клара, Калифорния и директор на програмата MOBI (My Own Business Initiative), Антон Тонев – сертифициран финансов анализатор (CFA), Лили Друмева – ръководител на Българския център по предприемачество (БЦП) и Делян Попов – мениджър „Образователни програми” към БЦП.

 

В 11:15 в Зала 3 на Учебно-спортния комплекс започва среща на американските гости със студенти, преподаватели и представители на бизнеса. В рамките на срещата ще бъдат представени възможностите на програмата MOBI (My Own Business Initiative), както и стартиращата магистърска програма по предприемачество на Варненския свободен университет.

 

Партньорството между фондацията на Лари Бийл и Варненския свободен университет датира от миналата година, когато в университета гостуваха ментори от Силициевата долина, които говориха за креативността, иновациите и предприемачеството и разказаха какво е „да се осмелиш да бъдеш страхотен“, колко е важна екипната работа и как мечтите се сбъдват.

 

 

Тук съм, защото искам да изградя мост между Силициевата долина и България, категоричен бе при първото си посещение във ВСУ Лари Бийл. Днес поредната стъпка в изграждането на този мост вече е факт с подписването на тристранно споразумение за разбирателство и сътрудничество.

 

Ето и малко повече информация за менторите, които ще гостуват във Варненския свободен университет тази година:

 

Лари Бийл е финансов консултант и инвестиционен мениджър с повече от 50 години опит, работил с технологични компании от Силициевата Долина. Занимавал се е и с управление на активи, управление на лични финанси на технологични предприемачи,  брандинг и маркетинг на компании с идеална цел и неправителствени организации. Автор е на учебник по финанси и има публикации в престижни икономически издания. Изнасял е лекции в много университети по темата финансов мениджмънт. Застава зад твърденията, че: „Хората трябва да бъдат запомнени с това как са изхарчили парите си, а не с това как са ги спечелили, как са превърнали богатството си в значимост и как успехът им е допринесъл за нещо важно и добро за обществото“. Лари е завършил университета Станфорд със специалност английска литература и е магистър по финанси. Интересува се от кънтри музика и културата на древното индианско население. Основател е на фондация „ИнтерКултура“. Лари обича България и е посетил страната ни шест пъти през последните 4 години, водейки със себе си група от интересни ментори от различни области. По негова инициатива през март 2018 г. в България бе създаден клон на неговата фондация на име „Български център по предприемачество“. Целта на Лари, свързана с предстоящата визита е да популяризира нова програма за обучение MOBI на университета Санта Клара, както и да представи интересни, успели хора, които да мотивират и насърчават предприемачеството в България.

 

Джоан Бонд е дипломиран обучител на бизнес лидери (business leadership coach), с повече от 30 години опит. Работи със стартиращи компании, които създават екипи и помага в израстването на техните лидери. Занимава се и с жени – предприемачи, които искат да променят житейския си път и да започнат нова кариера. Фокусира се върху емоционалния интелект (emotional intelligence), себеуправлението (self-management) и самоосъзнаването (self-awareness). Джоан Бонд е работила за Здравната каса на Калифорния, обучавала е лекари и административен персонал. Фокусът й е специално върху предизвикателствата на жените в бизнеса и женски организации. Тя има магистърска степен в областта на „Комуникационните разстройства“ (Communication Disorders). Завършила е престижния Hudson Institute of Coaching в Санта Барбара. Джоан е запален атлет и се занимава активно със спортно ходене. Тя е в България, за да мотивира и вдъхновява младите предприемачи по техния път към постигането на успех, да развива уменията на предприемчиви, амбициозни хора, с акцент върху работещите жени.

 

Триш Калбас-Шмит е директор на програмата MOBI (My Own Business Initiative) на университета Санта Клара в Калифорния. Обучението е насочено към малкия бизнес, както и към студенти в началото на образованието си по предприемачество. То дава основни знания и практически съвети на хора, които са решили да започнат свой бизнес. Преди да създаде MOBI, Триш е била помощник-директор на бизнес школата на университета Санта Клара. Завършила е два престижни университета в щата Уисконсин: LaCrosse и Whitewater. Няколко години работи като директор на центъра по предприемачество Crews към университета в Мемфис и като маркетингов директор на Центъра за развитие на малкия бизнес и технологиите в Арканзас. Тя е запален лекоатлет и се занимава активно със спортове като планинско колоездене, катерене и бягане. Триш е в България, за да представи програмата MOBI, която би могла да стане част от учебния план в новата магистърска програма по предприемачество на Варненския свободен университет, както и да бъде от полза на предприемчиви хора, които искат или вече се занимават с малък собствен бизнес.

Антон Тонев е един от добрите примери за успешни българи във финансовия свят. Въпреки че е много млад, той има зад гърба си опит в престижната инвестиционна банка Morgan Stanley, където се занимава с финансов инженеринг и анализ на кредитни инструменти. Има опит в сферата на количествения анализ и алгоритми за оптимизация на портфейла, както и търговията и управлението на ценни книжа. Понастоящем работи в AQR Capital Management, един от най-големите асет мениджъри в света. Антон е CFA (Certified Financial Analyst). Завършил е специалност финансов инженеринг в университета Cornell, както и Американския университет в България (AUBG) със специалности „Математика“ и „Икономика“. Антон е в България, за да мотивира и помага на млади, предприемчиви хора да реализират целите си и да постигнат успех.

 

Уважаеми колеги и партньори на Варненския свободен университет, във връзка с новия регламент за защита на личните данни (GDPR – General Data Protection Regulation), влязъл в сила от 25 май, Ви информираме, че по време на събитията ще бъде направено фото и видео заснемане.