гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Млади програмисти, учители и родители се състезават в Международния ден на Scratch – 12 май

25 Април 2019

Международният Ден на Scratch ще се проведе във Варна на 12 май, от 10.00 ч. в Юнашкия салон. Събитието е организирано от Община Варна, в партньорство с Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Очаква се в Деня на Scratch да се включат над 150 варненски ученици, учители и родители, които ще демонстрират знания, умения и компетентности по програмиране и STEM-проекти.

Scratch е среда за програмиране, в която се създават анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми. Позволява на децата, докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране. Scratch дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда, като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация. От 2018 г. програмирането със Scratch е включено в учебниците за 3. клас по Компютърно моделиране. По време на Деня на Scratch, родителите на третокласници ще могат да научат на място какви умения развива компютърно моделиране в училище или в извънкласните форми.

Вече са обявени състезателните категории за Деня на Scratch, в които младите програмисти, техните преподаватели и родители могат да изпращат проекти от 29 април до 10 май 2019 г. Авторите на най-добрите предложения ще получат награди и ще имат възможност да представят своите разработки в Юнашкия салон.

На 12 май за учениците от 3. и 4. клас е конкурсът за анимация, а от 3. от 7. клас – е състезанието за най-атрактивна компютърна игра. За учителите и обучителите е конкурсът за методически разработки, в който могат да се участват по темите „Визуално програмиране със Scratch“, „Изчислително мислене (Computational Thinking) и Scratch“, а също и с проекти „Scratch и STE(A)M“. Ученическите отбори ще се оценяват в конкурса „STE(A)M приятели“, а ако екипът  включва дете и неговите родители, проектът им ще се състезава в „STE(A)M фамилия“.

Екипът по компютърни науки на ВСУ „Черноризец Храбър“ е подготвил методически ресурси за учители, които ще предостави в Деня на Scratch.