гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Мостове от спагети издържаха над 12 кг натоварване

20 Ноември 2018

Надпреварата продължава с конкурс за най-добра фотография от състезанието

Източник: ИА „Черно море“ и Пресцентър на ВСУ

За шеста поредна година във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се проведе състезанието за креативни умения VARNA SPAGHETTI ENGENEERING. В него се включиха 24 отбора. 14 от тях бяха съставени от представители на професионалните гимназии по строителство, архитектура и геодезия от градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Кърджали, София, Велико Търново и Пловдив, а в 6 интердисциплинарни екипа участваха студенти по строителство и архитектура от ВСУ „Черноризец Храбър“, както и 4 отбора от чуждестранни студенти от Украйна.Официалният старт на надпреварата бе даден лично от президента на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова.Мостове от спагети, направени на тазгодишното издание на състезанието за креативни умения за ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия и студенти Varna Spaghetti Engeneering, издържаха на натоварване над 12 килограма.
Журито на VARNA SPAGHETTI ENGENEERING - 2018 беше съставено от изявени специалисти на строителния бранш и представители на местната власт. Председател : арх. Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна и членове: проф. д-р инж. Теодора Бакърджиева – зам.-ректор по международна дейност, проекти и технологично развитие на ВСУ „Черноризец Храбър”, Кристиян Димитров – директор на Дирекция „Спорт” при Община Варна, инж. Светлана Николчева – заместник председател на КИИП, инж. Руси Русев - представител на Камарата на строителите в България – областно представителство Варна, инж. Снежана Милева – председател на КИИП – Регионална колегия Варна, Галин Колев – управител на фирма „На-Ве България”, Елена Косева -  изпълнителен директор на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД и доц. д-р инж. Дария Михалева – преподавател в катедра ССС .


Снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ
 
Тазгодишното състезание  VARNA SPAGHETTI ENGENEERING бе посветено на една личност, която вече не е сред нас – проф. д-р инж. Петър Стайков – дългогодишен наш преподавател, един от проектантите и строителите на най-емблематичния за Варна Аспарухов мост. Затова и задачата за всички състезаващи се отбори  – ученически и студентски бе да се изгради мост от спагети, който да отговаря на три критерия: носимоспособност, икономичност и атрактивност. Всеки отбор разполагаше с 400 гр спагети, за да даде воля на фантазията си…

Най-стабилния мост от спагети, който отговаряше на всички условия построиха екип „Боляри“ от професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в гр. Велико Търново.


На второ място се класира екипа от ПГСАГ в град Кърджали, а отбора "Мислещи момичета" от ПГСАГ гр. Стара Загора се класира трети.
Със специалната награда на Камарата на строителите, областно управление гр. Варна  беше отличен отбора на ПГСАГ „Васил Левски“ гр. Варна.Наградата на КИИП за най-оригинална и добре реализирана инженерна идея получи отборът „Лингуини“ от ПГСАГ гр. Бургас.
Пловдивският отбор „Марица“ на професионалната гимназия по строителство и архитектура „арх. Камен Петков“ бе удостоен със специалната награда на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД за най-атрактивен спагетен мост. Наградата беше връчена от г-жа Елена Косева, изпълнителен директор на холдинга.
С наградата на публиката „Най-атрактивен мост“ и парична награда след специално гласуване беше отличен екип „Bridge monsters" на студентите от Харковския национален университет по градско стопанство, Украйна.
Носители на специалната награда за „Мост на бъдещето“ на Камарата на строителите, областно управление гр. Варна станаха отбора „Cat strоy” от студенти, 3 курс, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.
Специалната награда на фирма "Ha-Be България" за най-атрактивен и стабилен мост получи отборът от студенти от  Украйна „Несломнение“.
Камарата на инженерите награди със специална награда „Най-оригинална и добре реализирана идея“ отбора “Ultimate Engineering” от студенти 3 курс, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.
Специалната награда на главния архитект на Община Варна за отиде при екипа „Команда А“ и „Alfa“ от студенти от Украйна.
Всички участници в VARNA SPAGHETTI ENGENEERING- 2018 получиха грамоти за участие в състезанието. Отличените на призовите места ученици от професионалните гимназии получават възможността, да се запишат във ВСУ „Черноризец Храбър“ без приемен изпит, а за отбора класиран на първо място имаше и допълнителна награда. Те ще получат отстъпка от първата такса за обучение във ВСУ. Ръководството на висшето учебно заведение изпрати и специални писма с поздравление към родителите на участниците в националното състезание с благодарност, че подкрепят децата си по пътя им към осъществяването на мечтите за успешно професионално развитие.
Благодарение на партньорите и спонсорите на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ бяха връчени и още много специални и парични награди.

Новост в рамките на събитието е специалният фотоконкурс за журналисти. В него най-добрата снимка, направена по време на строителството и представянето на мостовете от спагети, ще бъде отличена. Също така ще бъдат селектирани и още 11 снимки, които ще влязат в благотворителен календар.

Наградният фонд за конкурса е 250 лв., а средствата от продажбата на календара ще бъдат предназначени за обучение на деца в неравностойно положение.

Снимките можете да изпращате на e-mail: info@vfu.bg. След първоначалната селекция, направена от журито на състезанието, те ще бъдат публикуване в специална галерия на Фейсбук страницата на Варненския свободен университет. Финалното гласуване ще се проведе он-лайн от 26 ноември до 3 декември 2018 г.