гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Новите будители

04 Ноември 2019
Нестандартни научни визуализации и идеи, събрани в интерактивна изложба, представиха Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ и Научноизследователският институт към Медицински университет - Варна в навечерието на Деня на народните будители.

Увлекателната експозиция, която е резултат на междууниверситетски интердисциплинарни изследвания в областта на науката, бе представена в Белия салон на Морското казино във Варна.

Специални гости на събитието бяха Яни Янев - вицепрезидент на Варненския свободен университет, проф. д-р Петър Христов - ректор на университета, проф. д-р Антон Тончев, д.м.н., Директор на Научно-изследователския институт на Медицинския университет-Варна, много студенти, ученици, преподаватели и гости.

Събитието „Новите будители“ има за цел да заинтригува и вдъхнови младите българи, да популяризира науката и да я направи достъпна и интересна за всички възрасти, като провокира варненци с нестандартни научни визуализации и идеи. Експозицията представи изображения, визуализации, интерактивни инсталации, холограмни и 3D макети, създадени от учени и учащи в областта на медицината, компютърните науки, астрономията, архитектурата, дизайна и др.

Част от изображенията, които бяха представени, са създадени по време на съвместно обучение между учени и експерти от катедрата „Информатика“ на Варненския свободен университет и катедрата „Анатомия и клетъчна биология“ на Медицински университет – Варна за анализ на биомедицински изображения. Обучението се проведе в началото на септември 2019 г. във Варна и обедини ученици с интерес към науката, студенти по компютърни науки и медицина, докторанти и преподаватели. Експертите от двата университета продължават работата си по общи проекти и иновативни изследователски практики за нови научни открития.

Специален поздрав към гостите отправиха прекрасните танцьори от Академичния танцов театър на Варненския свободен университет.

Поради големия интерес, изложбата ще бъде подредена във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" от 8 до 18 ноември 2019 г., след което ще гостува и в Медицинския университет във Варна.

Снимки:
Петър Павлов за ВСУ "Черноризец Храбър"
Петко Момчилов за МУ - Варна