гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Официално бе даден старта на магистърската програма по предприемачество на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“

20 Октомври 2018

Обучението в магистърската програма по предприемачество, реализирана от Варненския свободен университет в партньорство с Българския център по предприемачество и фондацията на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл „ИнтерКултура“ стартира на 20 октомври.


За мен е огромно удоволствие да ви приветствам в този дългоочакван момент, в който поставяме началото на магистърската програма по предприемачество. Вие имате възможността да се обучавате в една уникална програма с лектори и ментори от Силициевата долина и преподаватели от Варненския свободен университет, обяви деканът на факултет „Международна икономика и администрация“ и координатор на магистърската програма доц. д-р Елеонора Танкова.
На събитието присъстваха президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова и представители на академичното ръководство на университета, основателят на фондация „Интеркултура“ Лари Бийл, създателят на Siri Норман Винарски, създателят на филмовата компания Ymotion – сценаристът, режисьор и звезда на Super Bowl д-р Джейми Уйлямс.Официалният старт на програмата започна с подписване на допълнително споразумение между Варненския свободен университет и фондация „ИнтерКултура“.


 
В 30-годишната история на университета съм подписвала повече от сто споразумения, но никога не съм била по-развълнувана, с по-високи очаквания и с повече благодарност към нашите партньори, за това, което успяхме да постигнем заедно, сподели президента на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна Недялкова. Надявам се да осъзнавате, какъв изключително голям шанс имаме с тази програма - и университетът и вие самите. Днес вие имате пред себе си изключителни личности, като Лари Бийл, решил да се посвети на мисията за израстването на поколение бъдещи предприемачи, човек, който носи изключителния заряд на предприемач, финансов и инвестиционен мениджър. Благодаря ти, Лари, за това, което правиш за нас, за бъдещето на младите хора и на България, каза още проф. Недялкова. Тя посочи, че моментите, когато пред студентите стои личност като Норман Винарски, чието име и свързано с бъдещето на изкуствения интелект и биотехнологиите, се помнят за цял живот. Не мога да не отбележа и присъствието на още една истинска звезда, част от нашия обучаващ екип – Джейми Уйлямс, който е доказал и на терена и в бизнеса, че когато човек има високи цели, когато се стреми да има „точни попадения“ може да ги реализира навсякъде.


 
Днес ви представям и 31 американски спонсори, които решиха да ви подкрепят в трудния път, който ви предстои. Вие все още не ги познавате, това са хората, които са дарили средства за вашите стипендии и вие ще имате възможност да се срещнете с тях. Те ще следят вашето развитие и вашите резултати, ще ви помагат и ще ви мотивират, обясни на студентите Лари Бийл.
В селекционната процедура се включиха повече от 100 кандидати, които преминаха прецизен подбор и събеседване, за да докажат интересите и опита си в областта на предприемачеството и да станат част от единствената по рода си магистърска програма в България.
 
31 са селектираните стипендианти в магистърската програма по предприемачество, които получиха своите удостоверения за стипендии и студентски книжки. 

Мисля, че Варненският свободен университет ще има възможност да създаде много чудесни предприемачи, сподели пред присъстващите Норман Винарски. Той коментира, че е впечатлен от студентите и младите предприемачи в България, в които има вълнение и ентусиазъм. Опитът ми в областта на технологиите и изкуствения интелект ми позволява да Ви уверя, че ще има чудесни възможности за предприемачите в следващите няколко години и това е вашата възможност, дори бих казал отговорност, да създадете едно по-добро бъдеще за България и за света, категоричен е Норман Винарски.

 
Много съм развълнуван, че съм отново в България, сподели Джейми Уйлямс. Развълнуван съм от срещата си със студентите, на които ще преподавам в следващите няколко дни. Ще ви изправя пред редица предизвикателства, предизвикател-ства, свързани със самите вас като хора, защото бизнесът днес се основава на хората и ако не познавате самите себе си, значи сте машини, а не хора. Обещавам ви, ще бъде забавно, каза още д-р Уйлямс и завърши със забавен опит да произнесе на български имената на част от студентите в залата.
През първия семестър от обучението си студентите ще преминат през 6 курса, които ще покрият теми като предприемачески идеи, екип, комуникационни умения, управление на процеси, финансиране и др. Вторият семестър се състои от 7 курса, повечето от които покриват различни сфери на предприемачеството – социални бизнеси, иновации и създаване на идентичност на компанията и бранда зад нея.