гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

По покана на ВСУ "Черноризец Храбър" световноизвестният архитект Ян Геел ще представи новата си книга във Варна

04 Март 2020

„Смятам Варненския свободен университет за „моя“ университет. За мен е радост, че книгата ми „Как да изследваме градския живот“ се издава именно от университета“, каза в ексклузивно интервю за ВСУ „Черноризец Храбър“ световноизвестният архитект и урбанист Ян Геел, ден преди пристигането му във Варна. Авторът ще представи „библията в урбанистиката“ на 5 март 2020 г., от 17,30 ч. в Хотел-галерия „Графит“ във Варна.

„Целта на книгата ми е да даде възможност на професионалистите и на гражданите да предприемат действия за превръщането на градовете в по-приятелски за хората. Пожелавам на всички градове в България късмет в постигането на тази цел“, сподели още проф. арх. Геел. (пълният текст на интервюто вижте тук: https://bit.ly/39oSnvy )

Градският живот трябва да се утвърди като важна част от градоустройственото планиране, пише в новата книга на световноизвестния архитект, преведена на български език от доц. д-р арх. Пламен Петров – преподавател в Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“. На 180 страници проф. Ян Геел и неговият докторант Биргит Сваре представят знанията за човешкото поведение в градската среда, равнопоставено със знанията за сградите и транспортните системи.

По време на визитата си във Варна проф. арх. Ян Геел ще разгледа пешеходната зона на града с преподаватели от Архитектурния факултет и с известния варненски краевед и изследовател на архитектурното наследство Християн Облаков. Водещият датски архитект ще се запознае с Релефната карта на Морската градина и ще се срещне с автора й – студентът от Варненския свободен университет Кристиян Иванов. Идеята за 3D-картата със забележителности от историческото ядро на парка и с текстове на брайл за хора с нарушено зрение, възникна в студентската лаборатория „Варна – град за хората“, която се провежда във Варненския свободен университет под патронажа на проф. Геел. Проектът бе реализиран с подкрепата на висшето училище и Фонд „Култура“ на Община Варна, а петокурсникът Кристиян Иванов стана победител в студентските поименни награди на Община Варна за 2019 г.

Книгата „Как да изследваме градският живот“ на български език се издава със съдействието на Холдинг Варна“ АД.
 
Публична програма на проф. Ян Геел във Варна:
5 март 2020 г.
11,00 ч.                                 3D карта на Морската градина на входа на Морската градина
Подходящо за фоторепортери и оператори
 
11,30 – 12,30 ч.                 Среща с медиите
Хотел-галерия „Графит“, галерия „Графит“
 
17,30 ч.                                 Представяне на книгата „Как да изследваме градския живот“ и публична лекция. ВХОД СВОБОДЕН
Хотел-галерия „Графит“, галерия „Графит“