България, 9007, Варна, к.к. Чайка
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова и Областният управител на Смолянска област Недялко Славов връчиха дипломите на абсолвентите - отличници на Випуск 2017 на Филиал-Смолян на ВСУ „Черноризец Храбър”

04 Юни 2018

 

Президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова пожела на абсолвентите да видят себе си като добри и стойностни хора, никой да не може да спре устрема им към свобода, но да знаят, че най-силното оръжие са знанието, иновациите и предприемачеството.

 

 

Проф. Недялкова обяви подписаното тристранно споразумение за разбирателство и сътрудничество между Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“, Фондация "Български център по предприемачество“ и Фондация "ИнтерКултура“ на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл. Документът поставя началото на широк спектър от дейности, сред които е и стартът на магистърската програма по предприемачество с лектори от Силициевата долина. Те целят превръщането на Варненския свободен университет в център за Източна и Централна Европа за създаване на малки и средни предприятия (МСП) и социално предприемачество, както и в основен доставчик на търговски и маркетингови умения.

Тази програма пренася в България добрите практики, опита, както и най-добрите лектори на Силициевата долина, богатия опит на предприемачи, постигнали конкретни резултати. Програмата ще стартира през октомври. Отпуснати са 30 стипендии, които ще бъдат обявени за първия курс магистри. Програмата е 3 семестъра за завършилите такива специалности и 4 семестъра за неспециалисти. Тя ще се води на английски език.

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова прикани абсолвентите и студентите да бъдат активни и да кандидатстват по тази програма, като отбеляза, че при добри резултати от стипендиите могат да се възползват студентите на Филиал-Смолян. Тя изрази специална благодарност към областния управител на област Смолян Недялко Славов, кметовете и институциите за подкрепата не само към Филиала в Смолян, но и към институцията Варненски свободен университет, науката и образованието.

 

 

Областният управител Недялко Славов приветства проф. д.ик.н. Анна Недялкова – президент на ВСУ „Черноризец Храбър”, д-р Анелия Пържанова – директор на Филиал-Смолян, преподавателите, абсолвентите, студентите, народните представители, кметовете, ръководителите и представителите на регионални държавни и общински ведомства, всички гости. Той благодари за поканата да сподели с всички тях тържественото връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2017 на Филиал-Смолян на ВСУ „Черноризец Храбър”, особено на този паметен за България ден, в който отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на страната ни.

„Безспорно тук сте получили добро образование, затова вярвайте и разчитайте единствено на себе си. Не търсете успеха с роднински връзки и политически протекции, защото тогава успехът е нетраен. Трайните успехи идват, когато сами сте ги извоювали, и само така могат да ви донесат удовлетворение.”, каза на абсолвентите Славов и ги призова: „Бъдете будни, включвайте се в обществените процеси, бъдете част от изграждането на едно по-здраво гражданско общество, с което да гарантираме по-доброто бъдеще на страната ни.”

 

 

Областният управител отбеляза, че присъствието му днес е знак и за доброто взаимодействие с Варненския свободен университет и подчерта, че Филиалът в Смолян и университетът се превърнаха в една ключова институция с активно участие в обсъждането и решаването на важни въпроси за страната и региона. „Това ни доближава до развитите общества, към които се стремим, и показва израстването ни като нация.”

 

 

 

Дипломите на отличниците от Випуск 2017 бяха връчени от областния управител Недялко Славов и проф. д.ик.н. Анна Недялкова. За празничното настроение допринесоха народните танци и песни, изпълнени от местни творци.