България, 9007, Варна, к.к. Чайка
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова участва в работата на престижния икономически форум в Пловдив

02 Юли 2018

Министър-председателят Бойко Борисов откри първия Пловдивски икономически форум, който се проведе на 21 и 22 юни в хотел "Империал" в Пловдив. В приветствието си премиерът подчерта, че форумът в Пловдив е естествено продължение на Делфийския икономически форум, който се проведе през март в Гърция.

 

 

Над 80 бяха участниците във форума, чиято цел бе да се определят предизвикателствата пред икономическия растеж.

В рамките на събитието се включиха членове на българското правителство - заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, министърът на енергетиката  Теменужка Петкова, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, други представители на държавното управление, както и представители на частния сектор в България.

Участие взеха министърът на енергетиката на Република Сърбия Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС Аруп Банерджи, държавният секретар в Министерство на външните работи на Румъния Джордже Чамба, бившият държавен министър и министър на търговията и инвестициите на Обединеното кралство и член на Камарата на лордовете лорд Франсиз Мод, бившият министър на Гръцката република и комисар в Европейската комисия Ана Диамантопулу, както и други изтъкнати и формиращи общественото мнение личности от Европа и България, сред които и президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова.

Сред обсъжданите теми бяха: визии за бъдещето на ЕС, геополитика на регионите, разширение на Еврозоната, енергийният и банковият съюзи на ЕС, перспективите пред Западните Балкани, капиталообразуването и развитието на преките чуждестранни инвестиции в България, корупцията, регионалното развитие и икономическите клъстери, подобренията в образованието, демографските предизвикателство, навлизането на отворените данни, роботиката и изкуственият интелект, върховенство на правото и сигурността на имуществените права.

 

 

Един от акцентите в рамките на форума бе и кръговата икономика, която се превръща в приоритет № 1 за Европейския съюз и Европейската комисия.

"Не мога да не се обърна към Джордж Кремлис - човекът, на който може да направим паметник. Това, което е сторил в областта на екологията и магистралите за България, е много. Един ден, Джордж, ще разкажа за всеки един обект какъв принос имаш", каза Борисов на госта.

Джордж Кремлис, почетен директор на Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия с ресор Кръгова икономика подчерта нуждата от изграждане на стратегия за кръгова икономика, която може да има позитивен екологичен ефект.

 

 

Кремлис е един от основните лектори в новосъздадената магистърска програма по кръгова икономика на Варненския свободен университет – единствената по рода си в България. Ето какво още сподели той по време на престижния форум.

 

АУДИО: