гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Проектът "CityWalk" с участието на ВСУ "Черноризец Храбър" получи престижна награда в Брюксел

14 Октомври 2019Проектът "CityWalk", в който членове са Варненският свободен университет "Черноризец "Храбър" и Община Варна, спечели наградата на публиката (People’s Choice Award) на 12-то издание на конкурса "Regio Stars" - за иновативни проекти, финансирани от европейските кохезионни фондове.  Проектът, който се състезава в категорията „Изгражданe на  градове, устойчиви на климатичните промени“, може да промени средата, има добра устойчивост, а положителните практики могат да се пренесат и на други места. Той събра най-много точки сред гласувалите 254 000 европейци. 

Проектът "CityWalk" обединява осем държави - Австрия, България, Хърватска, Чехия, Словакия, Словения и Румъния. Основната му цел е да направи градовете по-приятни и подканващи към пешеходно движение, което води до по-чист въздух, има добавена социална стойност и създава условия за по-добра физическа форма на гражданите. Своеобразна реклама на проекта стана една от снимките, заснета с участници от различните държави, които пресичат улица по пешеходна пътека – точно както прочутата снимка на четиримата от "Бийтълс" на Аби Роуд.  Проектът "CityWalk"  е финансиран по програмата Interreg TN-Danube със средства от Европейския фонд за регионално развитие с 1 895 151 евро.

Тази година за престижните награди кандидатстваха 199 проекта, от които бяха номинирани по 5 във всяка от петте категории. Бляскавата церемония се проведе в залата на най-големия конгресен център в Брюксел - "The Square". Наградите Regio Stars се връчват за 12-и път. Те са една от кулминациите на Европейската седмица на градовете и регионите в Брюксел.