гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Проект на Варненския свободен университет със сребърен приз от Герценовския форум „Моята инициатива в образованието“ в Санкт Петербург

21 Май 2019

Проектът на Студентския съвет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ – „Свободни библиотеки – къщички за книги“ получи сребърния приз в 14-то издание на Херценовския студентски форум „Моята инициатива в образованието“, който започна преди дни в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“ в Санкт-Петербург. Утре – 22 май, студентите-победители във форума пристигат във Варненския свободен университет, където форумът продължава и ще бъдат представени нови образователни инициативи.

ВСУ „Черноризец Храбър“ участва в конкурса за социално значими проекти на Херценовския университет със студентския проект „Къщичка за книги“ на Сали Светославов, III курс, специалност „Защита на националната сигурност“ и Александър Иванов, от специалност „Психология“.
 Проектът бе отличен в направление  „Сътрудничество между поколенията“ и е част от стремежа на Студентския съвет на университета за развитие на социално значими проекти. Във Варна вече са поставени осем къщички за книги в най-големите средни училища. Последната свободна библиотека ще отвори врати в навечерието на 24 май в сградата на театъра в Морската столица.

Над 30 са финалистите, които ще гостуват на ВСУ „Черноризец Храбър“ от утре до 25 май. Те са възпитаници на РДПУ "Александър Херцен", Руския национален изследователско-технологичен университет „МИСиС“, Самарския държавен университет по транспорта и Рязанския държавен университет „С. А. Есенин“.  Българската страна ще бъде представена от студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. 

За трета поредна година домакин на III Международен младежки форум „Моята инициатива в образованието“ е Руският център на ВСУ „Черноризец Храбър“. Форумът се провежда под патронажа на Президента на ВСУ доц. д-р Красимир Недялков и е подкрепен от ръководствата на Варненския свободен университет и Руския държавен педагогически университет „Александър Херцен“, от Генералния консул на Руската Федерация във Варна, Представителството на Россътрудничество в България и на Националното издателство за образование и наука "Азбуки".
Утре екипът на Департамента за чуждоезиково обучение и следдипломна квалификация във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, с ръководител проф. д-р Галина Шамонина, ще получи и престижната Награда „Варна“.

Тържественото откриване на III Международен младежки форум „Моята инициатива в образованието“ще се състои на 22 май 2019 г. от 10.00 ч. Заповядайте!