гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Прeдставители на Варненския свободен университет взеха участие в V Международен хуманитарен Ливадийски форум

11 Юни 2019Представители на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ взеха участие в V Международен хуманитарен Ливадийски форум, който се проведе в легендарния град Ялта на Кримския полуостров. В събитието участваха методистът на Руския център Миглена Димитрова и докторантът Кристиан Иванов - като участници в Програмата „Ново поколение“ на Россътрудничесто.

Темите във форума бяха разпределени в пет секции, в които се обсъждаха въпроси за разпространението на руския език, развитието на културните и хуманитарни пространства и др.

Миглена Димитрова представи доклад на тема „Молоды русисты Европы в мире Русского мира“. В него тя презентира работата на Руския център и  Международната квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението на руски език като чужд“, която  през август ще се проведе за 11 пореден път в Руския център на Варненския свободен университет, като досега са обучени над 560 млади русисти от целия свят. В рамките на форума се проведе среща с ръководителя на Федералната агенция „Россотрудничество“ -  Елеонора Митрофанова. В нея участваха  45 представители на програмата „Ново поколение“ от 18 държави, като шест от тях бяха от България. „Главната цел днес е възраждането и укрепването на доверието между народите и държавите“, коментира на срещата Митрофанова.По време на визитата си в Ялта, участниците присъстваха на откриването на  Международния фестивал „Великое русское слово“, а също и на Международния театрален проект  „Играем Пушкин по руски“, посветен на Деня на Пушкин и на руския език.
 
Форумът завърши с посещение на Севастопол, където участниците бяха посрещнати от  представител на Управление по въпросите на младежта и спорта.