гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Руският център на ВСУ „Черноризец Храбър“ – на 10 години!

25 Януари 2019

Руският център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ отбеляза днес своята 10-та годишнина. Първият център на Балканите за изучаване и популяризиране на руския език и култура бе създаден през 2009 г., с подкрепата на Фонд „Русский мир“. Работата на Фонда с ВСУ е знак на признание за високия рейтинг и авторитета на университета в България и Европа. За празника Руският център бе уважен от академичния елит, общественици, дипломати и приятели. 

Президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков представи постиженията на центъра. „За своите първи 10 години екипът на Центъра, под ръководството на проф. д-р Галина Шамонина, реализира множество успешни проекти, свързани с обучението и квалификацията по руски език на преподаватели - русисти от всички краища на България. Много от тях се връщат във ВСУ заедно с учениците си“, каза той.
Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна приветства ръководството на ВСУ и екипа на Руския център за дългогодишната работа. „За да работите добре, трябва да имате вътрешна нагласа. Трудът, който влагате е диамантена инвестиция в човека!“, допълни дипломатът.
Специално приветствие бе изпратено до проф. д.ик.н. Анна Недялкова - председател на Настоятелството на университета от Владимир Кочин - изпълнителен директор на Фонд „Русский мир“. В него пише: „В продължение на 10 години, целенасочената работа на Центъра и подкрепата от страна на Варненския свободен университет и Фонд „Русский мир“, позволиха създаването на активна интелектуална площадка за изучаването на руски език в България. Ежегодната Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“ стана визитна картичка на съвременната българска русистика“.

„Руският център се превърна в една от емблемите на Варненския свободен университет“, изтъкна председателят на Студентския съвет Стефан Даскалов. Той сподели, че Центъра е допринесъл за решението му при избор на университет. Студентският съвет работи тясно с Центъра, а лично той е участвал в студентския форум „Студентски инициативи в образованието“. В рамките на проекта е посетил Санктпетербургския държавен педагогически университет и е видял как работи чуждестранен юридически факултет. „Руският център е врата към един различен нов свят и студентите са привилегировани, че могат да се възползват от него“, допълни още Даскалов. 
Международната квалификационна на Руския център е сред най-големите достижения на ВСУ. Тя е единствената методическа школа в Европа, в който за 10 години бяха сертифицирани 560 млади русисти от целия свят. Центърът посреща слушатели от над 30 европейски и азиатски университети. Проведени са 140 разнообразни образователни форми – лекции, мастър-класове, методически семинари и практикуми, 25 кръгли маси. Издадени са четири сборника, две монографии и 34 публикации в научни журнали.

Като част от програмата "Профессор Русского мира" на Руския център, във Варненския свободен университет гостуваха едни от най-авторитетните учени на Русия сред които проф. Андрей Владимирович Загорски –  Национален изследователски институт за световна икономика и международни отношения при Руската академия на науките,  проф. Михаил Валериевич Шубенков – зам. ректор на Московския архитектурен институт (МАРХИ), проф. д.ист.н. Евгений Михайлович Кожокин – зам.-ректор на МГИМО. А само преди месец студентите имаха уникалната възможност да присъстват на курс от лекции, воден от член-кореспондента на Руската академия на науките, проф. Алексей Анатолиевич Громико,директор на Института за Европа на РАН,  който стана почетен професор на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Студентски отбори на ВСУ участват ежегодно в Международния фестивал на студентите, изучаващи руски език, като защитават името на университета с призови места. Осем младежи от ВСУ бяха част от българската група на Световния фестивал на младежите и студентите в Сочи през 2017 г. Руският център има своите стипендианти, много студенти са подкрепени за участието си в редица международни форуми.

По инициатива на центъра в университета се провеждат запомнящи се изложби, представяния на книги, маратони на четенето и концерти. Запомнящ се бе концертът на Варненската опера в навечерието на 24 май 2018 г., представящ шедьоврите на руския романс. 
А всяка година Президентът на ВСУ доц. д-р Красимир Недялков подкрепя похода на Шипка на 3 март, осъществяван от Руския център и Студентския съвет. 

„Руският център се превърна в духовното сърце на университета, в център, който свързва две близки култури и традиции. Той дава много на младите хора, като разширява знанията, културата и светогледа им“, коментира в навечерието на празника ръководителят му проф. д-р Галина Шамонина, която  в края на 2017 г. бе отличена с медал "Пушкин" с Указ на президента Вадимир Путин.


Успехите на Руския център на ВСУ "Черноризец Храбър" в снимки може да видите тук: