гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Студентите на ВСУ "Черноризец Храбър" - активни и удовлетворени от обучението в "облака"

27 Март 2020

Броени дни след обявяване на извънредното положение Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" стартира изцяло онлайн учебен процес. Създадени са 335 курса в различни специалности и дисциплини, провеждани в 813 виртуални аудитории.
Курсовете дават на студентите нужните им материали за самостоятелна подготовка и контрол на знанията, а занятията във виртуалните учебни зали им позволят синхронна видео комуникация с преподавателите, в пълния обем на хорариума на учебните дисциплини. 

През първата седмица на ONLINE-обучението системата е използвана от наши студенти на територията на цяла България, а също и в още 14 държави - Украйна, Турция, Белгия, Румъния, САЩ, Англия, Германия, Канада, Австрия, Русия, Гърция, Норвегия, Холандия, Франция.

Студентите са изключително активни и изразяват удовлетворение от факта, че не е пропуснат нито един учебен ден, че нямат пропуснати занятия и че учат в университет с висока технологична обезпеченост. Нещо повече – и преподаватели, и студенти биха искали да запазят елементи от ОНЛАЙН-обучението и след завръщането в аудиториите в сградата на университета.

Но как нашите студенти "стигнаха" до виртуалните аудитории и какво е тяхното мнение за обучението в "облака"?
Вижте във видеото ►
Ива Вировска, студентка във II курс, специалност „Право“, задочно обучение:
"Новата форма на обучение е изключително практична за всички ни. Линковете за виртуалните аудитории са публикувани директно в учебния разпис. Достъпът до преподавателите е изключително лесен. Отпадна притеснението на студентите, които се срамуваха да разговарят с преподавателите".

Яна Стоянова, първокурсничка в специалност „Международен бизнес“: 
„Намерих „пътя“ до виртуалната аудитория изключително лесно с профила, който университетът вече беше създал за нас. Добавих всички кодове на предмети за моята специалност. За мен е важно също, че не губя време за пътуване“. Яна не крие, че й липсва контактът със състудентите й, но от друга страна вече е усетила предимството да се концентрира лесно върху материала.

Антония Гюзелева, студент в специалност "Право":
"Благодаря за бързината, с която Варненският свободен университет организира виртуалните лекции. Форматът е изключително удобен за мен - като майка и работеща жена!".

„Всичко върви гладко за момента“, коментира и студентката Калина Петева и допълни, че най-важното за нея е, че комуникацията с професорите е много добра – "те са на един клик разстояние".
Отговорни сме към чуждестранните си студенти, в това число и към входящите Еразъм-студенти. С тях се работи персонално, предоставя им се информация на чужд език, оказва им се всякаква помощ. Всеки от тях е включен в онлайн обучение.