гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Студенти и преподаватели от Варненския свободен университет положиха венец на Шипка - Паметника на българската свобода

03 Март 2020
На националния празник - 3 март, студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" положиха венец на Шипка - легендарния паметник – символ на българската свобода, и почетоха паметта на хилядите загинали руски войни и български опълченци, дали живота си в Руско-Турската освободителна война от 1877 – 1878 г.

По традиция Експедиция до Шипка се провежда по инициатива на Студентския съвет на ВСУ "Черноризец Храбър" и Руски център на университета. Експедицията води проф. д-р Галина Шамонина - главен секретар на Варненския свободен университет и ръководител на Руския център.

За да отбележат 142-годишнина от Освобождението на България от турско робство, на върха, пред шипченския паметник се събраха студенти от цялата страна, обединени от мотото: "Заедно на българските празници!".

Във Варна, от името на академичната общност на Варненския свободен университет цветя баха поднесени пред паметниците на Граф Игнатиев, пред Мемориалния паметник на украинските войни и Паметника на загиналите руските войни в Морската градина.