гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Студенти и ученици ляха бетон и гасиха пожари във фоайето на ВСУ

07 Февруари 2019

По време на инициативата „Работна площадка – професия строител" водещи компании от бранша насрочиха няколко реални интервюта за работа.
При изключителен интерес премина първото издание на практическия уъркшоп на Варненския свободен университет - "Роботна площадка - професия строител". Студенти и ученици видяха на практика тайните и предизвикателствата на професията строител, а студенти от специалност "Строителство на сгради и съоръжения" получиха предложения за работа в едни от най-големите строителни компании. Целта на инициативата бе да популяризира професията на строителя, да срещне студентите от специалностите „Строителство на сгради и съоръжения" и „Пожарна безопасност и защита на населението" и ученици, с водещи представители на бранша, които предлагат реални работни места. "Още от своето създаване Варненският свободен университет налага своя образователен модел с нестандартните си решения и подходи, за да даде по-голям шанс за реализация на студентите си, за да имат те успешна професионална кариера. Устойчивото развитие е възможно само на базата на устойчивите партньорства. Горди сме, че като представители на фирмите-партньори днес виждаме успешно реализираните ни студенти. Ние оставаме тук, за да изпълняваме мисията си, а тя е да създаваме качествени професионалисти, способни да ршават нестандартни задачи в практиката и да свързваме бизнеса с науката и образованието", каза при откриването на събитието Яни Янев - вицепрезидент на ВСУ. „В последно време професията на строителя загуби своята атрактивност, особено сред младите хора, сподели доц. д-р Милена Кичекова, ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения" във ВСУ. От друга страна фирмите имат крещяща нужда от квалифицирани кадри. Повечето от студентите ни работят. В днешната среща работещите имат възможност да намерят още по-добра работа.Всяка от компаниите е подготвила практическа задача, свързана със строителния процес. Така студентите имат възможност да се ориентират коя част от процеса им е по-интересна за бъдещата работата. Силно се надяваме с днешното събитие да допринесем за завръщането към професията на строителя", допълни доц. Кичекова.
Младежите, избрали професията на строителя се запознаха с основните строителни процеси и сами участваха в някои от тях под формата на игри и състезания. Във фоайето на Варненския свободен университет се „изля" бетон, бе изградено скеле и издигната покривна конструкция. Атрактивна демонстрация показа едни от най-новите технологии за безразрушителен анализ на конструкции. Студентите и преподавателите от специалност „Пожарна безопасност и защита на населението" демонстрираха как се действа при пожар.
„Тук сме в ролята си на работодатели на кадри, обучени във ВСУ – каза Таня Пенкова, мениджър „Човешки ресурси" на една от водещите строителни компании във Варна. Очаровани сме от това, че има такова събитие. В нашите университети трябва все по-често да се случват такива форуми. Може да звучи като клише, че браншът наистина изпитва остър недостиг на кадри. Ние сме заинтересовани да имаме пряк контакт с младите хора, които се обучават. Те нямат информация за възможностите и информация къде могат да се реализират у нас, във Варна. Набелязахме си първите студенти и вече насрочихме първите интервюта. Най-ценните умения се добиват в практиката и ако в учебните планове бъдат заложени възможности за повече практика, стажове и контакт с работодатели, те ще бъдат по-подготвени за професията" – допълни Пенкова.
„Избрах си професията на строителя преди 3 години, каза Есин Мехмедова, студентка в 3 курс, специалност „Строителство на сгради и съоръжения". Работя в тази сфера, но все още не съм строителен инженер. Това е моята мечта. Смятам, че във Варна има много райони, в които наблюдаваме презастрояване. Няма достатъчно пространство в междублоковото пространство и достатъчно места за игра на децата. Виждам малкото семейно жилище преди всичко като уютно с повече зеленина".
  „Искам да уча строителство на сгради и съоръжения", сподели 12-класникът Радослав Радев от ПГ по строителство, архитектура и геодезия. Семейството му е в строителния бизнес и от малък той се е запалил по тази професия. Намира организираната работна площадка за много полезна. Предвижда да построи модерни и високи сгради.Строителният бранш бе представен от фирмите:

✅ „Пери България"
✅ „Планекс Холдинг"
✅ „Инжстройинженеринг"
✅ „Автомагистрали"
✅ „Ксела България"
✅ „Експрес гаранцион"
✅ „Областно пътно управление"
✅ „Ди Ес хоум"
✅ „Цикония"
✅ „Пожарни системи"
✅ „Пожарна техника" и др.

Събитието е подкрепено от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите в България.