гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Студенти от ВСУ "Черноризец Храбър" провеждат кампания срещу АЛО-измамниците

21 Февруари 2019

Мащабна информационна кампания срещу телефонните измамници започват студентите от Варненския вободен университет "Черноризец Храбър", съвместно с областната дирекция на МВР във Варна и петте районни кметства в морската столица.

Вчера студентските екипи се срещнаха с инспектори от сектор „Охранителна полиция” при ОДМВР – Варна, които им разказаха кои са най-често срещаните механизми на АЛО-измамниците.


През следващата седмица младите доброволци на ВСУ "Черноризец Храбър" ще посетят 24 пенсионерски клуба на територията на петте районни кметства на Варна и ще се срещнат с над 3000 възрастни хора. Студентите ще представят алгоритъм - как да да се постъпва при злоумишлени обаждания.


Сред препоръките на полицията, при подобно позвъняване, възрастните хора трябва веднага да потърсят контакт с близък човек, на когото имат доверие – деца, близки, съсед, роднина, приятел, 112, полицията. Добре е роднините да напомнят на възрастните си близки непрекъснато за потенциалната опасност, да изговорят с бабите и дядовците си важни детайли, които после могат да ги спасят от измама.


Ето част от препоръките на инспекторите от сектор "Охранителна полиция", които студентите ще предадат на възрастните хора:

Да не разказват на непознати нищо за себе си.

-  Да прекъсват веднага телефонната връзка.

-  Да не дават лични данни за себе си и семейството си – имена, адрес, телефонен номер.

-  Да се уверят, че са затворили телефона, преди да сигнализират на 112 или полицията, или да звъннат от друг апарат.
 Много често връзката още не е прекъснала и докато възрастният човек си мисли, че звъни в полицията, ало измамникът с променен глас играе ролята на полицай отсреща.

-  Да запомнят, че в домовете си са в безопасност.

-  Да помнят, че никоя институция не изисква пари, особено дадени под пейка, под кола или хвърлени през прозореца.

-  Да знаят, че повече от 10 години полицията в България е девоенизирана и в редовете й няма чинове (старшина, майор, полковник, за каквито се представят ало измамниците).

-  Почти всеки път измамниците казват, че трябва отсрещната страна да пази тайна и да изпълнява безпрекословно каквото й се заповяда. Важно е на стария човек да му се каже, че чуе ли, че трябва да пази тайна, както и чуе ли изречението, че трябва да даде пари, това 100% е измама.

 „„За мен тази среща бе много полезна, сподели студентът Кирил Иванов, който се включва в проекта. - Научих много нови схеми и с готовност ще предам на възрастни хора тази информация. Имаме да свършим доста работа и да се срещнем с 2500-3000 пенсионери от клубове във Варна. Опитвали са се да измамят и мен и знам, че проблемът е голям.“

„Разгледахме различни ситуации, за мен срещата бе ползотворна. Мой познат ми сподели вчера, че са се опитали да го измамят. Така че проблемът засяга всички ни – не само възрастните хора“ – каза студентката по архитектура Доротея Николаева.