гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ ще работят по стратегия за превенция и защита на населението от земетресения в Провадия

04 Юни 2019


Студенти от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ ще работят по създаване на стратегия за превенция и защита на населението от земетресения в Провадия. Ментор на уърк шопа ще бъде световно известният архитект - проф. д-р Масут Исмаилу от Университета по архитектура във Венеция, съобщи самият той при гостуването си на Международната конференция ArCivE'2019 - архитектура и строителство, която се проведе в университета.

Сили, знания, компетенция и умения ще обединят студенти от различни специалности на университета. Освен бъдещи архитекти и строителни инженери ще участват и представители на специалността „Защита на националната сигурност“, психолози и социолози, разказа доц. д-р Милена Кичекова.

„Предстоящият уъркшоп е в рамките на международния проект „Устойчива конвергенция на знания“ с ръководител проф. Исмаилу, който обхваща всички страни, пострадали от земетресения. Има интерес от студенти от университет от Харков, Украйна. Така че събитието е международно и интердисциплинарно. Решихме да бъде в 2 части. През юли ще е теоретичната част във ВСУ, а практическата e предвидена за началото на август в Провадия“, разкри доц. д-р инж. Милена Кичекова – ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. Желаещите студенти могат да се запишат в катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ. Това е своеобразен призив към всички млади хора с интерес към строителство и инженерство, защото в момента е активната кандидатстудентска кампания.

„След силното земетресение в Акуила в Италия се работи усилено по възстановяването на града във всички аспекти. Не само като сградна реконструкция. За успеха имаме нужда от психология, социология, архитектура, урбанистика и дори политика. С всички тези науки се опитваме да върнем хората отново там. Чрез предстоящия уъркшоп във ВСУ „Черноризец Храбър“ се опитваме да предадем нашия опит, да кажем, че земетресенията са част от самата природа и така Земята диша. Събираме знания и информация, които да стигнат до гражданите. Превенцията с познанията за Земята могат да ни позволят технически да преодолеем опасностите. Да живеем със земетресенията и да не загинем. Не само физически, но и вътре в нас да сме убедени, че е възможно“, коментира проф. Исмаилу.

Той добави, че земетресенията все още не могат да бъдат предвидени, но науката дава достатъчно опции да оцелеем.
„Ще се опитаме да приложим устойчив модел, с който хората да бъдат запознати. За това разчитам на медиите и социалните мрежи. А катедра  „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ е отправната точка. Те ни дават всичко, с което разполагат. Разгледахме мястото – с история над 7500 г., но непрекъснато има проблеми със земетресенията. Местната администрация е готова да ни съдейства“, добави проф. Исмаилу.

 

Емил Дамянов
Борис Проданов