гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

С тържествена церемония беше открита новата учебна 2018/2019 година във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър"

01 Октомври 2018С тържествена церемония беше открита новата учебна 2018/2019 година във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".
Сред официалните гости на събитието бяха кметът на община Варна г-н Иван Портних, областният управител на Варненска област г-н Стоян Пасев, председателите на варненските съдилища - на Апелативния съд - г-жа Ванухи Аракелян, на Окръжния съд – г-н Марин Маринов, на Районния съд – г-жа Ерна Якова – Павлова и на Апелативния съд – г-жа Тинка Косева, изпълнителният директор на Стопанската камара във Варна – г-н Огнян Спасов, началникът на Регионалното управление на образованието във Варна – г-жа Венцеслава Генова, заместник-председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – ген. Кирил Войнов, родители, приятели и партньори на Варненския свободен университет.„Вече 27 години ВСУ „Черноризец Храбър“ отваря вратите си за младите хора, които се стремят към развитие на своите знания и умения, към формиране на професионална компетентност. Днес към нас се присъединяват и първокурсниците на тях пожелавам предприемчивост и амбиция. Поздравявам родителите, които са тук, за да споделят този ден с нас“, отбеляза ректорът на Варненския свободен университет проф. д.пс.н. Галя Герчева.
"Пожелавам ви да посрещнете новата учебна година със следващо ниво на амбиции и поставени цели, за да постигнете следващото ускорение по пътя към вашата успешна кариера и вашето личностно формиране", каза в словото си президентът на университета проф. д.ик.н. Анна Недялкова. Тя поздрави първокурсниците с верния избор, който са направили. „Уважаеми колеги, искам да ви предложа да се влеете в мисията на университета – да бъдем един градивен, полезен за държавата и за града си университет и да се включите във всички онези формирования, които са свързани с превръщането на Варна в достойна студентска и младежка дестинация – лабораторията „Варна – град за хората“, Института за интегрирано управление на общините… Можете да се включите във всички формации, където студентите творят за заслужаващия внимание и бъдеще град Варна“, посочи още проф. Недялкова.

„Аз мисля, че през тази година ние можем да предложим на нашите студенти не само история, ние можем да им предложим пътя на бъдещето. Стратегията, която предлагаме е амбициозно решение да създадем и реализираме нов модел на висшето образование, който вече беше признат на Европейско ниво и от нашите партньори в международен план. В този нов модел ние искаме да включим и да апробираме професиите на бъдещето. Ще видите в нашия обновен академичен профил предприемаческото обучение, като партньорство със Силициевата долина, ще видите обучението, подкрепяно и стимулирано с участието на Европейската комисия, на българския парламент и Министерството на околната среда и водите – по кръгова икономика. Ще видите всички модели на образованието за дигиталния свят, всички модели на интелигентните системи за сигурност“. Президентът на Варненския свободен университет благодари на преподавателите и административния персонал за едно изключително трудно лято, по пътя за създаването на новото, като противодействие на общото спадане на търсенето на образователния продукт, на нелоялната конкуренция и на всичко онова, което можеше да обрече университета на неуспех.
„Новият модел на образование, който университетът изработи и реализира е модел на партньорство!“, категорична е проф. Недялкова. Тя се обърна към гостите с огромна благодарност и признателност: „Вие сте не просто гости, вие сте наши партньори – без участието ви, ние трудно можехме да създадем и да реализираме този модел“.

На студентите проф. Недялкова пожела да бъдат себе си в аудиториите, без чужди мисли и внушения, да опонират, да търсят и да намират истината.


От името на Варненския и Великопреславски митрополит Йон тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Цветан.
Проф. Недялкова връчи студентските книжки на деветнадесетте лауреати на Стипендиантската програма на Варненския свободен университет „Аз ще уча и ще успея в България“.
От името на стипендиантите първокурсничката от специалност „Право“ Тони Георгиева пожела на всички успешна учебна година.

Едно от важните партньорства, които Варненският свободен университет реализира през настоящата година е с Фондация "Български център по предприемачество“ и Фондация "ИнтерКултура“ на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл. Резултат от това партньорство е единствената у нас магистърска програма по предприемачество, в която ментори и лектори са предприемачи от Силициевата долина в САЩ. Обучението в програмата стартира през октомври и е изцяло на английски език. За обучение на първия випуск магистри за учебната 2018/19 година са осигурени 30 стипендии. Над 70 бяха кандидатите, които се включиха в селекционната процедура. Сред класираните с най-висок резултат e Петя Атанасова от Варна, която получи своята студентска книжка лично от президента на Варненския свободен университет.
„Искам да благодаря на ръководството на Варненския свободен университет за възможността да участвам в магистърската програма по предприемачество. Изключително се вълнувам и поради друга причина – за първи път преди 15 години престъпих прага на този университет и наученото тогава ми даде възможност да успявам и да постигна много от мечтите си. Вярвам, че възможността да се уча отново от Вас ще ми помогне във това да знам повече, да успявам повече и да мога повече, благодаря Ви“, сподели вълнението си пред аудиторията стипендиантката на магистърската програма по предприемачество Петя Атанасова.   Церемонията продължи с връчване на грамоти и награди на първокурсниците, приети с най-висок бал. Те получиха своите студентски книжки от ректора на ВСУ „Черноризец Храбър” –проф. д.пс.н. Галя Герчева.
Приветствие по повод началото на учебната година от името на Еразъм-студентите поднесе Лия Кориели студентка от Университета на Модена, Италия.

„Благодаря на ръководството на университета за усилията, които полага град Варна да се утвърждава като център с висок стандарт в образованието“, сподели в приветствените си думи към присъстващите кметът на община Варна г-н Иван Портних. „Постигнатите резултатите се вписват напълно в усилията на общината за утвърждаването на Варна като Град на знанието. Нашата обща мисия е да направим така, че младите хора да избират Варна не само като притегателно място за образование, но и като място за успешна професионална реализация. На Вас, уважаеми студенти, пожелавам да бъдете здрави, смели и дръзки в мечтите си, да натрупате много полезни знания, които да  приложите в България, в нашия град. Бъдете здрави, успешна учебна година!“.
„Аз също се вълнувам, чувствам се студент, това е изключително чувство“, сподели пред присъстващите областният управител на Варненска област г-н Стоян Пасев. Той поздрави младите хора с успешния избор, който са направили и увери родителите им, че те са в сигурни ръце. „Разчитайте на тях, ние също разчитаме на тях, този интелект да не изтича от града и от държавата“, каза още областният управител.
В словото си председателят на Апелативния съд във Варна г-жа Ванухи Аракелян видя символиката на днешния ден и дъжда като знак за успех на новата учебна година. Тя подчерта успешното и резултатно партньорство на Варненския свободен университет с всички органи на съдебната власт в града и поздрави студентите за избора да застанат на страната на науката, на интереса, на познанието, на новото, на предизвикателството да откриваш все нови и нови хоризонти. „Уважаеми студенти, тези хора ще ви научат не само на тънката разлика между знание и познание, те ще ви научат, ще ви дадат смелост и аргументи да се противопоставите на тълпата, тогава, когато трябва, да имате свои житейски каузи и да ги защитавате.“, каза още г-жа Аракелян.
Церемонията завърши с поздравление на заместник-председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – ген. Кирил Войнов. „Варненският свободен университет е символ на едно висше учебно заведение, в което професорско-преподавателският състав са хора с изграден авторитет, както в България, така и извън България“, подчерта той. „Уважаеми студенти, гордейте се и разнасяйте славата на Варненския свободен университет“.  Ген. Войнов връчи на президента на университета златния плакет на Агенцията.
По повод откриването на новата академична година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ получи поздравителни адреси от приятели и партньори.
Водещи на официалната церемония бяха Нели Георгиева, вторкурсничка от специалност „Право“ и Александър Иванов, четвъртокурсник от специалност „Психология – и двамата лауреати на Стипендиантската програма „Аз ще уча и ще успея в България!“.

 
Видео: