гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Новини

Черноморската академия за сигурност с майсторски клас „Cybersecurity Framework Practitioner Training for Professionals”

19/11/2019

Събитието ще се проведе на 23 и 24 ноември във Варненския свободен университет. В него ще участват студенти от Военната академия „Г.С. Раковски“ и от магистърските програми на ВСУ „Черноризец Храбър“. Лектор ще бъдe д-р Моти Звилинг - водещ експерт от Ariel Cyber Innovation Center.

Виж повече

Дипломанти от магистърска програма "Кръгова икономика" представят изследвания, резултати и препоръки пред местната власт и бизнеса

19/11/2019

Приключи първият етап от защитата на дипломните работи на студентите от магистърска програма "Кръгова икономика". Програмата е подкрепена от Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия. Основнитет резултати от изследванията на студентите ще бъдат включени в брошура, предназначена за общинските съветници, районните кметове и администрацията на Варна.

Виж повече

500-грамови мостове от спагети носят 13-килограмови тежести

17/11/2019

Мостове, направени от 500 гр спагети, носят тежест от над 13 килограма, а със спагетен сферичен купол може да се проектира обсерватория, купол на църква, модерен природо-научен музей или дори стадион. Това показаха вчера 6-те студентски и 13-те ученически отбора, които участваха в Международното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“. Събитието се провежда за седма поредна година във Варненския свободен университет по инициатива на катедрата "Строителство на сгради и съоръжения". Екипът на състезанието, с ръководител доц. д-р Милена Кичекова, е носител на престижната награда „Варна“ за 2019 г.

Виж повече

169 абсолвенти на Юридическия факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" получиха дипломи за висше образование днес

15/11/2019

На тържествена церемония днес бяха връчени дипломите за висше образование на 169 абсолвенти на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. 54 са отличниците на випуска. От тях трима са в специалност "Право", 27 в "Национална сигурност" и 24 в "Психология". "Не губете любовта, справедливостта, милостта и прошката. Запазете благородството си в трудната професия на юриста", им пожела Ванухи Аракелян - председател на Варненския апелативен съд.

Виж повече

Отборът на ВСУ "Черноризец Храбър" с отлично представяне на IX Международен семинар "Обучение по преводаческо майсторство“ в Пловдив

15/11/2019

Студенти на ВСУ „Черноризец Храбър“ участват в IX Международен научно-практически семинар "Обучение по преводаческо майсторство“, който се провежда в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Деветото издание на семинара е посветено на годината на театъра в Русия и e на тема "Театърът като превод и преводът като театър". Отборът на ВСУ „Черноризец Храбър“ представят Миглена Димитрова – ръководител, методист на Руския център, Ясмин Баракат – студентка в IV курс специалност „Международни отношения и право“, Валентин Марков – студент III курс специалност „Международни отношения“ и Доротея Николаева председател на Студентския съвет и второкурсничка в специалност „Архитектура“.

Виж повече

ВСУ „Черноризец Храбър“ подписа меморандум за взаиморазбирателство с Казанския федерален университет

13/11/2019

Президентът на Варненския свободен университет доц. д-р Красимир Недялков и ректорът на Казанския федерален университет Илшат Гафуров подписаха меморандум за взаиморазбирателство. Меморандумът поставя начало на развитието на международното сътрудничество и укрепване на връзките в областта на образованието и науката между двата университета. Той дава възможност на учените от Варненския свободен университет да провеждат изследвания в лабораториите на КФУ – едни от водещите в света и да правят съвместни научни публикации с най-добрите руски учени в издания на „Scopus“.

Виж повече

Започва седмото издание на Международното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering

12/11/2019

За седма поредна година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ е организатор и домакин на Международното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering. Тази година в атрактивното състезание ще вземат участие ученически и студентските отбори, които ще работят по различни задачи. Учениците ще се състезават за най-добър сферичен купол, а студентите ще правят мостове от спагети и силикон.

Виж повече

Интерактивната експозиция „Новите будители“ гостува във ВАрненския свободен университет до 23 ноември 2019 г.

11/11/2019

Интерактивната експозиция „Новите будители“ бе открита в централното фоайе на Варненския свободен университет. Тя включва нестандартни научни визуализации и идеи, разработени в партньорство между Научноизследователския институт към Медицински университет - Варна и преподаватели и студенти от професионални направления компютърни науки, архитектура, изкуства на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Изложбата ще бъде експонирана във ВСУ "Черноризец Храбър" до 23 ноември

Виж повече

Студенти от Филиал Смолян на ВСУ посетиха Международния панаир в Пловдив

11/11/2019

Студентите от магистърски програми „Кръгова икономика“ и „Данъчен и митнически контрол", които се обучават във Филиал Смолян на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", посетиха Международния панаир в Пловдив. Те бяха посрещнати от д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир в Пловдив, който им разказа за структурата и организацията на работа на панаирния комплекс, който е сред лидерите на изложбената индустрия в Югоизточна Европа. Магистрантите разгледаха щанда на Варненския свободен университет на най-голямото изложение за текстил и мода в България "ТексТейлър Експо" и се срещнаха със студенти, дипломанти и преподаватели от катедра "Изкуства" и специалност "Моден дизайн".

Виж повече