гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | priem@vfu.bg

Новини

Положиха цветя пред паметниците на Граф Игнатиев и Александър Рачински

11/02/2020

Варненският свободен университет почете Деня на дипломатическия работник. От името на университета и Руския център цветя пред паметниците на Граф Игнатиев и първия руски дипломат Александър Рачински поднесоха проф. д-р Галина Шамонина - главен секретар на университета и ръководител на Руския център и експерти.

Виж повече

Студенти проведоха практическо обучение в Пречиствателната станция за отпадъчни води в Смолян

05/02/2020

Студенти от специалност „Строителство на сгради и съоръжения“, с профил „Водоснабдяване и канализация“, които учат във Филиала на Варненския свободен университет в Смолян, проведоха практическо обучение в ПСОВ в Смолян. Обучението ръководиха доц. Александър Киров и инж. Стилиян Казалиев – ръководител на направление „Пречиствателна станция за природни води“ и „Пречиствателна станция за отпадни води“ към ВиК в града.

Виж повече

Черноморска академия за сигурност и Центърът за иновации и киберсигурност на Израел подписаха споразумение за стратегическо партньорство

05/02/2020

Предвиждат се редица проекти в областта на киберсигурността - както в образованието, така и в обучението и повишаването на квалификацията на държавните служители в силовите структури на България. „С израелските ни партньори се договорихме да реализираме няколко проекта в България съвсем скоро, един от които ще бъде без аналог на Балканския регион”, коментира Владимир Бронфенбренер – генерален секретар на Черноморската академия за сигурност.

Виж повече

Студенти на Варненския свободен университет се състезават за благоустрояването на територията на стар индустриален комплекс в Париж

31/01/2020

Четвъртокурсници от специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се състезават в престижен международен студентски конкурс за благоустрояването на бивша промишлена зона в парижкия район Сен Дьони. Студентите Пресияна Пенчева и Виктория Гърневска се включиха в XVI издание на „Multi Comfort 2020“ на компанията „Sain Gobain“ и разработват проекта си под ръководството на преподавателя и ментор доц. д-р арх. Пламен Петров. В непосредствена близост на конкурсния обект ще се проведат олимпийските и параолимпийските игри през 2024 г.

Виж повече

Излезе от печат „Курс по криминалистика“ на проф. д.ю.н Йонко Кунчев

30/01/2020

Излезе от печат дългоочакваният първи том на „Курс по криминалистика“ на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев – декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и ръководител на магистърската програма „Съдебни експертизи“ в университета. Книгата запълва съществена празнина не само в криминалистическата теория, но и в учебния фонд на обучението по криминалистика. Студентите от Юридическия факултет на ВСУ „Черноризец Храбър” вече ще разполагат и с учебник по една от изучаваните дисциплини в модул „Криминалистика” – Обща теория на криминалистиката.

Виж повече

​Проф. Йове Кекеновски ще изнесе лекция по регионални проблеми, свързани с бежанските кризи

29/01/2020

Проф. Йове Кекеновски, един от водещите политици на Северна Македония, кмет на град Скопие (1995 - 1996 г.) и член на попечителския свет на Черноморската академия за сигурност, ще изнесе лекция пред студенти от Варненския свободен университет и експерти от държавни и общински структури, в която ще представи виждането си по политиката на ЕС за разрешаване на кризата с бежанците и мигрантите и влиянието й върху държавите от Западните Балкани. Събитието ще се проведе на 13 март 2020 г. във ВСУ „Черноризец Храбър“. То е част от серията лекции „Leaders Lecture Series“.

Виж повече

Руският център стана на 11 години!

28/01/2020

Необичайно беше отбелязан 11-ия рожден ден на Руския център на Варненския свободен университет! Празникът бе в компанията на най-малките приятели на центъра - второкласниците от СУ "Найден Геров" във Варна, които изучават руски език от началото на учебната година. По този повод Руският център организара за тях празник на азбуката, в който учениците, подготвени от преподавателя си Наталия Атанасова, се представиха блестящо.

Виж повече

Два студентски екипа участват в Международния архитектурен конкурс за нова сграда на Карин дом

17/01/2020

Два студентски екипа от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се регистрираха за участие в Международния архитектурен конкурс за идеен проект на новата сграда на Карин дом. Студентите са от специалност „Архитектура“ - IV курс, от магистърската програма „Опазване на културното наследство“ и дипломанти. Двете групи се ръководят съответно от д-р арх. Жечка Илиева – декан на Архитектурния факултет и арх. Боряна Ножарова – преподавател в направление „Обществени сгради“.

Виж повече

Отиде си доц. д-р инж. Милена Кичекова

14/01/2020

С огромна мъка съобщаваме, че на 14 януари 2020 г., след кратко боледуване, ни напусна завинаги доц. д-р инж. МИЛЕНА КИЧЕКОВА - ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“

Виж повече