гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

II Международен млaдежки форум „Моята инициатива в образованието“ във ВСУ

23 Май 2018

В Руския център на Варненския свободен университет се откри II Международен младежки форум "Моята инициатива в образованието".  Той е резултат от съвместен проект на Варненския свободен университет и Руския държавен педагогически университет „Ал. Херцен“.  Форумът се провежда с подкрепата на ръководството на двата университета, Генералния консул на Руската Федерация във Варна, Представителството на Россотрудничество в България и на Националното издателство за образование и наука "Азбуки" при МОН на Република България.

 

 

 За първи път от руска страна в него взимат участие не само делегацията на Руския  държавен педагогически университет „Ал. Херцен“, но и от Глазовския педагогически институт „ В. Г. Короленко“ и Национално-изследователския университет „МИСиС“. Форумът бе открит от заместник ректора по учебна работа на ВСУ проф. д.пс.н. В Стоянов. Той  приветства участниците с „Добре дошли във Варненския свободен университет!“ и подчерта, че именно в деня на откриването на Младежкия форум се провежда и срещата на двамата президенти Р. Радев и В. Путин, и това е добър знак за сътрудничество. Международният младежки форум започна на 16 май в Санкт Петербург и сега продължава във Варна. Тази година нашият университет спечели в конкурса за социално значими проекти в Херценовския университет почетните първо и трето място. Проф. В. Стоянов поздрави лауреатите на този конкурс Вероника Ревенко, студентка 3 курс, факултет МИА, и Стефан Даскалов, студент 3 курс ЮФ, председател на Студентския Съвет на ВСУ.

 

Вицеконсулът на Генералното Консулство на Русия във Варна А.В. Дергачьова каза, че е символично, че Международният форум на ВСУ и РДПУ „Моята инициатива в образованието“ протича в същите дни, в които е и срещата на президентите на Русия и България, защото това е пример за добросъседските отношения на нашите страни. „Бъдещето принадлежи на младежта, ето защо точно вие съвместно ще го строите“, каза тя. А. В Дерачьова подчерта, че във Варна знаят, че Руският Център на ВСУ е традиционна площадка за осъществяване на студентски проекти и популяризация на руския език и култура, ето защо всички образователни и културни инициативи на центъра, в т. число и провеждането на този забележителен форум, се подкрепят от Генералното консулство.

 

 

По повод откриването на форума в навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и култура, участниците поздрави Л. В Нежньова, представител на Россотрудничество в България. Тя подчерта, че взаимодействието на българската и руската младеж е гаранция за добрите отношения между народите на двете страни. Представителството на Россотрудничество в България обръща специално внимание на младежките проекти и инициативи. Л. В Нежньова изрази надежда, че всяка изминала година  тези проекти ще бъдат повече и по-плодотворни.

 

Участниците получиха поздравителен адрес и от главния редактор на списание „Чуждоезиково обучение“, проф. д.ф.н. Димитър Веселинов. Информация за форума ще бъде публикувана на страниците на списанието.

На откриването присъстваха деканите на факултетите на ВСУ, Студентския съвет, гости и журналисти.

 

 

От името на участниците от Руския държавен педагогически университет „Ал. Херцен“, говори началникът на Управлението за развитие на възпитателната работа на РДПУ, проф. д. пед. н. Р. У. Богданова. „Днес в Сочи се срещат президентите на нашите страни. Приетите от тях решения за сътрудничество на нашите народи ние вече ги реализираме на практика. Уверена съм, че Форумът на българската и руската младеж „Моята инициатива в образованието“, който вече стана традиционен, има съществен принос за дружбата между нашите народи и за популяризирането на руския език, култура и образование в България. Но и руските студенти проявяват огромен интерес към българската национална култура и език. От първите минути на варненска земя, студентите научиха няколко думи и изрази на български и веднага възникна предложение да включим в следващите програми на форумите експресен курс по български език за начинаещи“.

 

От името на ректора на РДПУ „ Ал. Херцен“ - проф. С. И. Богданов, Раиса Умяровна връчи на заместник ректора на ВСУ и Руския център символа на Херценовския университет – Пеликан и художествени албуми за университета в знак на признателност за ползотворното сътрудничество между двата университета.

 

 

Ръководителят на Руския център проф. д-р Г. Шамонина благодари на всички за пожеланията към Варненския свободен университет и участниците в Младежкия форум. „Чакат ни работни срещи, кръгли маси, дискусии, проектна работа, майсторски класове в училищата и участие в празничното шествие по повод Деня на славянската писменост и култура.  Не е случайно, че сред участниците има и посланици на руския език и програмата ни се нарича „Славянско единство“. Убедена съм, че дните на Международния младежки форум във ВСУ ще останат незабравими, а ние ще продължим традицията да започваме Форума в Петербург и да го завършваме във Варна, във Варненския свободен университет“.