гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Варненският журналист Димитър Щерев дари на университетската библиотека алманах с макети на най-известните сгради във Варна

26 Ноември 2020

 


Над 200 фотоса разказват за 15-годишните търсения на архитекти във Варна. Снимките са събрани от дългогодишния варненски журналист Димитър Щерев и публикувани в "Алманах на Макетно ателие при РПО - Варна, за периода 1960 г. - 1975 г.". Вчера той бе посрещнат от Яни Янев - вицепрезидент на ВСУ "Черноризец Храбър". Авторът дари екземпляр от албума на университетската библиотека. Интересен факт е, че в ценното издание присъства и фотография на макет от 1973 г. на сградата на университета.

"Алманахът ще е от полза за студентите и преподавателите от Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър", за да видят как са мислили техните предшественици", каза вчера Димитър Щерев. Вижте още във видеото ►

 
Макетите представят проекти на множество емблематични сгради в морската столица като Фестивалния и конгресен център, Двореца на културата и спорта, хотел "Черно море", баня "Гъбата", сградата на Община Варна и десетки други. Макетите са изработени по проекти на едни от най-изявените архитекти по това време - имена, като: К. Бойчев, В. Маноян, С. Колчев, М. Маринов, Г. Саваков, Д. Христов, К. Христов, С. Саралиев и др. Алманахът съдържа и фотоси на нереализирани проекти във Варна - като например варианти за сградата на Партиен дом (сега сграда на Община Варна), Дворец на културата и спорта, булеварди, Съдебна палата и др. В него са публикувани и фотоси на макети, свързани с развитието и на други градове в България, изработени от варненски архитекти, което говори за високия професионализъм на специалистите, творили в Морската столица.

Ръководител на макетното ателие в периода 1960 г. - 1975 г. е Милко Минков. Снимките са негова лична собственост и до този момент не са разпространявани в публичното пространство, което ги прави още по-ценни за запазване на част от историята на града за бъдещите поколения.

Книгата, издадена по проект на Сдружение "Младежки информационен доброволчески център", с подкрепата на фонд "Култура" на Община Варна, е полезна за запазване историята на Варна за бъдещето и ще бъде част от културно-историческото наследство на морската столица.