гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

ВСУ „Черноризец Храбър“ подписа меморандум за взаиморазбирателство с Казанския федерален университет

13 Ноември 2019Президентът на Варненския свободен университет доц. д-р Красимир Недялков и ректорът на Казанския федерален университет Илшат Гафуров подписаха меморандум за взаиморазбирателство. Меморандумът поставя начало на развитието на международното сътрудничество и укрепване на връзките в областта на образованието и науката между двата университета. Той дава възможност на учените от Варненския свободен университет да провеждат изследвания в лабораториите на КФУ – едни от водещите в света и да правят съвместни научни публикации с най-добрите руски учени в издания на „Scopus“.Казанският федерален университет е вторият исторически университет в Русия, основан през 1804 като Казански императорски университет. От 2010 г. той е едно от 10-те висши училища с федерален статут и един от 15-те руски университета, избрани да участват в проект за академични постижения, координиран от правителството на Руската федерация, който цели да повиши конкурентоспособността на водещите руски университети сред най-добрите световни изследователски и образователни центрове. КФУ е лидер в областта на хуманитарните науки.

Церемонията по подписването на Меморандума за взаиморазбирателство бе заключителният етап на срещата, в която взеха участие главният секретар на Варненския свободен университет – проф. д-р Галина Шамонина, зам.-ректорът по международните отношения на Казанския федерален университет Линар Латипов, зам.-директорът по международна дейност и развитие на Института по филология и междукултурни комуникации „Л. Н. Толстой“ – Гулнара Садикова, зам.-деканът по международна дейност на Юридическия факултет Рустем Давлетгилдеев и ръководителят на центъра за магистратура на Института за управление, икономика и финанси Юлия Горелова.По покана на ректора на Казанския федерален университет, доц. Недялков и проф. Шамонина разгледаха лабораториите и лицеите на водещия руски университет. Илшат Гафуров представи приоритетните направления в развитието на КФУ, отбелязвайки, че те са подбрани въз основа на търсенето. Една от тези области е „Учител на 21 век“. „Казанският федерален университет е на 94 място в света в рейтинговата система „Образование“ на THE, която бе публикувана преди няколко дни. Фактът, че направихме наш приоритет подготовката на учители, даде резултат“, допълни ректорът.

„Впечатлен съм от видяното в Казанския федерален университет, от неговата богата история. Варненският свободен университет е млад университет с амбициозен колектив. Преподавателите на двата университета трябва да установят контакти, да набележат областите на сътрудничество и да създадат общи теми, по които да работят“, коментира президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. Красимир Недялков.

Варненският свободен университет бе представен от проф. Галина Шамонина. Тя подчерта, че университетът е първият, най-голям частен университет в България и утвърден академичен център. „Знаем, че Казанският университет е сред най-силните федерални висши училища в Русия. Убедена съм, че имаме поле за сътрудничество и вярвам, че ще намерим допирни точки“, каза проф. Шамонина преди подписването на Меморандума.За Казанския федерален университет на срещата разказа и Линар Латипов, който подчерта и дълбоките исторически връзки между Волжка България (на територията на Татарстан) и съвременна България. Представени бяха подразделенията на Института за управление, икономика и финанси, на Юридическия факултет и на Института по филология и междукултурни комуникации на Казанския университет.

Предстои двата университета да си партнират в областта на информационните технологии, психологията, икономика и управление и магистърските програми в областта на правото. КФУ има интерес към възможността студентите му да получават двойни дипломи.

Доц. Недялков отправи покана към ректора на Казанския федерален университет Илшат Гафуров да посети Варненския свободен университет.
 
Информация за Казанския федерален университет:
  • 14 изследователски и научни института, пет медицински учреждения, три института в областта на инженерните науки, лаборатории за космически изследвания и две лицея.
  • Обучават се над 44 500 студенти.
  • 7100 са чуждестранните студенти.
  • В университета работят над 4000 преподаватели и учени.
  • Той е на първо място сред руските университети по икономическа ефективност.
  • На първо място е по брой алумни, станали водещи политици, учени и творци.
  • Университетът е известен като родно място на органичната химия благодарение на трудовете на Александър Бутлеров, Владимир Марковников, Александър Арбузов и като родно място на електронно-спиновия резонанс, открит от Евгени Завойски. В него е учил граф Лев Николаевич Толстой и са работили световноизвестни учени като лингвистът Ян Бодуен де Куртене и  математикът Николай Лобачевски, който е и ректор от 1827 до 1846 г.
 
 
Снимки: Казански федерален университет