гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

IT състезание събра ученици и студенти във ВСУ „Черноризец Храбър“

19 Ноември 2018

За четвърта поредна година отборите се надпреварваха в QUERYADA, решавайки сложни задачи

Източник: ИА „Черно море“

Отбори с участници от няколко града в страната се включиха в тазгодишното издание на състезанието QUERYADA. За четвърта поредна година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ организира националното състезание за ученици и студенти от различни възрасти, обучаващи се в свързани с IT специалности.
Състезанието се организира и провежда, за да развива кадри в областта на анализа на данни. В университета вече втора година се обучават студенти в магистърската програма „Data Science“, като се подготвя и магистърска програма „Киберсигурност“. Катедра „Информатика и икономика“ на Варненския свободен университет“ подготвя и обучения за учащи от различни възрасти по Data Science, включително ученици в начален етап.„Състезанието е уникално с това, че всяка година има динамични промени в регламента съобразно не само с профила на участниците, но и с желанията на бизнеса. Новото този път е задача, свързана със защита на бази данни. Стандартна в последните години е задачата за извличане на данни от семантични бази данни, тъй като тенденциите са да имаме много семантични технологии, влизащи в реалния ни живот“, коментира доц. д-р Галина Момчева, ръководител  на катедра „Информатика и икономика“ във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Андрей е студент на ВСУ в програма по мобилност, с президентска стипендия от Русия. Учи „Бизнес информатика“ и участва за първи път в състезанието. Сподели, че е било трудно, но същевременно много интересно за него.

При подготовка на две от задачите са взели участие докторанти от Ливан и от следващата, юбилейна година състезанието ще бъде вече международно, разкри още доц. Момчева.

Александър Георгиев е студент в Техническия университет във Варна и е с най-много участия в състезанието. Според него състезанието е на много високо ниво и това, което най-много му харесва, е, че всяка година задачите и форматите са различни. Александър вече работи в софтуерна фирма и е председател на IT клуба на университета, в който се обучава.

Най-голямата група ученици, участници в състезанието.


В 4-тото издание на QUERYADA 2018 взеха участие 12 отбора от университетите: ВСУ “Черноризец Храбър”, Технически университет – Варна, Пловдивски университет и Владимирский государственный университет, Русия, и училищата: Професионална гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" – Варна, Професионална техническа гимназия – Варна, Варненска търговска гимназия – Варна, Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" – Бургас, ППМГ „Академик Никола Обрешков“, Бургас

 Най-добре представилите се в състезанието са отборът на Технически университет – Варна, и два отбора на Варненския свободен университет, а от учениците призовите места бяха за отборите от Професионална техническа гимназия – Варна, и Варненска търговска гимназия – Варна, както и Професионална гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" – Варна.

Най-многобройни бяха участниците от ВСУ и от Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" – Бургас.
Всички участници представиха решенията на своите задачи.

 
„ВСУ се утвърди като център на иновациите, предприемачеството и креативността и поредното успешно провеждане на QUERYADA е доказателство, че тук се развива студентската творческа мисъл“, категорична е проф. д-р Теодора Бакърджиева, заместник-ректор по международна дейност, проекти и технологично развитие.