България, 9007, Варна, к.к. Чайка
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Варненският свободен университет стартира магистърска програма по предприемачество с ментори от Силициевата долина

01 Юни 2018

Тристранно споразумение за разбирателство и сътрудничество бе подписано между Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“, Фондация "Български център по предприемачество“ и Фондация "ИнтерКултура“ на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл.

 

 

Документът постави началото на широк спектър от дейности, сред които е и стартът на магистърската програма по предприемачество с лектори от Силициевата долина. Те целят превръщането на Варненския свободен университет в център за Източна и Централна Европа за създаване на малки и средни предприятия (МСП) и социално предприемачество, както и в основен доставчик на търговски и маркетингови умения. 

"Тази програма пренася тук добрите практики, опита, както и най-добрите лектори на Силициевата долина, както и богатия опит на предприемачи, постигнали конкретни резултати. Програмата ще стартира през октомври. Имаме изключителния шанс да получим подкрепа финансова, практическа и методическа. Добрата новина, която можем да съобщим, е за 30 стипендии, които ще бъдат обявени за първия курс магистри, които ще запишем. Програмата е 3 семестъра за завършилите такива специалности и 4 семестъра за неспециалисти. Тя ще се води на английски“, обяви президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова.

 

 

"Тук съм, защото искам да изградя мост между Силициевата долина и България. Днес поредната стъпка в изграждането на този мост вече е факт с подписването на тристранно споразумение за разбирателство и сътрудничество. От една година работя по програмата като споделяхме успешни истории от Силициевата долина, където живея аз. Имахме 6 истории за споделяне, три от които от България и три американски. Пред големите аудитории, една от които тук във ВСУ, разказахме как е постигнат този успех. През 2018 г. бях ангажиран да събирам източниците, които ще използваме и да съставя учебния план. Посетих престижни университети и всички те се съгласиха да участват заедно в сътрудничество с Българския предприемачески център, за да поставим началото на тази магистърска програма.

Партньори в програмата са три американски университета – Санта Клара в Калифорния, Университетът Станфорд и Университета Енинбърг. Вече са известни и лекторите в магистърската програма – Норман Винарски – един от създателите на приложението Siri, Майкъл Марвин – водещо име от Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк, докторът по образование и лидерство и успешен предприемач Джейми Уилямс – създател на филмовата компания Ymotion и известен сценарист и режисьор, Ърнест Уилсън – професор по комуникации и политически науки, основател и директор на „Центъра за триизмерно мислене“ към Университета Енинбърг, както и самият Лари Бийл.

 

 

Нашата фондация взе решение да финансира първия стартиращ курс от студенти на едно ниво, което ще им предостави възможност да продължат обучението си и да се развиват, като използваме механизъм за индивидуално предоставяне на стипендии, които ще свържат конкретния студент с успешна история в Силициевата долина. Това ще ни донесе три ползи. От една страна ще имаме финансиране, за да стартира програмата. На второ място ще изградим мрежа. Ще разполагаме с 31 души от Силициевата долина, които ще бъдат в контакт с университета. Това ще ни даде възможността да имаме вече съществуващ курс, преди да се покажем пред света. С него ще покажем какво сме постигнали и какво се случва. Основният ни фокус ще бъде не върху това да сме атрактивни за студентите, а да подберем хора, които да извоюват мястото си в този курс. Ние предлагаме обучение, в което не е достатъчно да си платиш, за да влезеш, а трябва да го заслужиш.Така ще привлечем мотивирани хора“, коментира основателя на фондация "ИнтерКултура“ Лари Бийл. 

 

 

Той е финансов консултант и инвестиционен мениджър с повече от 50 години опит, работил с технологични компании от Силициевата Долина. Занимавал се е и с управление на активи, управление на лични финанси на технологични предприемачи,  брандинг и маркетинг на компании с идеална цел и неправителствени организации. Автор е на учебник по финанси и има публикации в престижни икономически издания.

Бийл допълни още, че след година-две ще може да каже, че: "Преживяването Варна е допринесло за развитието на света“. Според него понякога е по-лесно да се работи с малка държава. "Вие сте с размера на Силициевата долина, около 6 млн.души. В България има здрава семейна среда, за разлика от Америка. Тук семействата стоят заедно и се подкрепят, за да оцеляват. Когато човек има семейство, той е по-отговорен и като служител е ценен кадър. Трябва да се направи нещо, за да започне да се изгражда богатство в тази страна. Компаниите трябва да се създават тук, за да привличат хора, които да работят. Социалните услуги тук са област, която не е добре разработена. Нашите усилия ще са насочени към създаването на нова култура по предоставянето на грижа“, допълни Лари Бийл.

"В Силициевата долина живеят едни от най-богатите и успели хора. Събитие е, че във Варненския свободен университет стартира такава програма по предприемачество, която ще привлече тук звездни личности. Очакваме да гостува бащата на изкуствения интелект Норман Винарски. Българският център по предприемачество ще се занимава с логистиката и посещението на тези лектори“, допълни ръководителя на Българския център по предприемачество Лили Друмева.

Заедно с финансистът Лари Бийл във Варненският свободен университет пристигнаха неговата съпруга и съпредседател на фондация „ИнтерКултура“ Маргарет Крайцер, Джоан Бонд – дипломиран обучител на бизнес лидери, Триш Калбас-Шмит – преподавател в университета Санта Клара, Калифорния и директор на програмата MOBI (My Own Business Initiative), Антон Тонев – сертифициран финансов анализатор (CFA), Лили Друмева – ръководител на Българския център по предприемачество (БЦП) и Делян Попов – мениджър "Образователни програми" към БЦП.

 

 

Малко след 11 часа в Зала 3 на Учебно-спортния комплекс започна среща на американските гости със студенти, преподаватели и представители на бизнеса. В рамките на срещата бяха представени възможностите на програмата MOBI (My Own Business Initiative), както и стартиращата магистърска програма по предприемачество на Варненския свободен университет.

 

 

Партньорството между фондацията на Лари Бийл и Варненския свободен университет датира от миналата година, когато в университета гостуваха ментори от Силициевата долина, които говориха за креативността, иновациите и предприемачеството и разказаха какво е "да се осмелиш да бъдеш страхотен“, колко е важна екипната работа и как мечтите се сбъдват.