гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | priem@vfu.bg

Възпитаник на ВСУ "Черноризец Храбър" е финалист в конкурс на NASA

10 Декември 2020

Калина Калчева - възпитаник на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", е финалист и ще представи България в конкурс на NASA.

В първоначалната надпревара са се включили над 5 000 участника от целия свят. С разработката си за база на Марс Калчева е поканена да се включи в 3-месечно обучение на Марс Юнивърсити в Калифорния. Конкурсът е организиран от NASA Jet Propulsion Laboratory и Мars Society е проведен през февруари, но заради пандемията резултатите са обявени преди броени дни.

Калина Калчева споделя, че е работила по проекта шест години, последните три години съвместно с доц. д-р Явор Шопов - неин научен консултант. Той помогнал на Калина да представи комбинацията от двете й страсти – астрономия и архитектура. С разработката, посветена на Марс  Калина Калчева се дипломира във ВСУ “Черноризец Храбър” през 2019 година. Нейни научни ръководители са били доц. д-р Янко Милев и доц. Николай Нинов.

Калина Калчева се интересува от астрономия още от ученическите си години, с приятели от гимназията посещават кръжок в Обсерваторията “Николай Коперник”, там нейни ментори са Иванка Гецова и Ева Божурова. Калина Калчева е възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна, висшето си образование завършва във ВСУ “Черноризец Храбър” в морския град. Участвала е в множество национални и международни конференции по астрономия и астрофизика, съобщава информационната агенция "VarnaUtre".

Марс Юнивърсити е международна изследователска и академична организация, базирана в Лос Анджелис , Калифорния. Тяхната мисия е да обедини студенти, изследователи и професионалисти от мултидисциплинарни области и учебни програми, за да се заселят  хора на Марс. Екипът им се състои от 15 преподаватели и лидери от различни области, които организират първата петседмична програма посветена на Марс през юли 2021 година. Програмата е насочена към студенти в горните курсове, дипломирани студенти и професионалисти.