гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Кибер рицари ще обучава Варненският свободен университет

15 Март 2019

Иновативни магистърски програми по киберсигурност започва Варненският свободен университет "Черноризец Храбър".  Представянето на програмите, в резултат на които ще бъдат обучени и първите кибер бойци, както вече ги наричат във висшето училище ще бъде тази събота - на 16 март. Именно тогава ще бъде обявено и създаването на Черноморска агенция по сигурност, каза за Радио Варна ректорът проф. Петър Христов.

Официалната церемония ще бъде съпътствана от дискусия, в която ще се включат цяла плеяда световноизвестни експерти, учени, политици, анализатори  и практици в сферата на киберсигурността и технологиите.

В списъка влизат Ариел Коен, който е в Топ 5 на водещите експерти по сигурността в света, Денис Баринов от Kaspersky Lab - най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер, Точил Нуанери – посланик и специален пратеник на президента на Централноафриканската република (ЦАР), бившият кмет на Скопие и експерт по стратегически политики и сигурност, и посланик на НАТО проф. Йове Кекеновски, акад. Стефан Воденичаров – министър на образованието и наукатата през 2013 г. и председател на БАН, проф. Радослав Йошинов, който завежда лабораторията по Телематика в Института по математика и информатика на БАН и много др.

Магистърските програми по киберсигурност ще бъдат провеждани в редовна и задочна форма на обучение, като продължителността им е три семестъра за една календарна година. Програмата предлага специализирани избираеми дисциплини в две основни направлвния. Това са Data Science - за подготовка на напреднали анализатори, и HealthTech - за подготовка на хора за кариера в областта на здравната сигурност. 

И още!

Замисълът ни е да подготвим първите в България кибер рицари, пояснява проф. Петър Христов. На практика това означава, че в относително кратък порядък и у нас ще има висококвалифицирани експерти, които да разрешават случаи, свързани с престъпления в кибер пространството като кибер кражби, хакерство, изнудване и др.

Днес в основата на сигурността са новите интелигентни системи за сигурност. Така например човешката походка, подобно на дактилоскопския отпечатък дава уникална цифрова формула. Колкото и да се променя външността на човек, тази формула остава неповторима и човек може да бъде идентифициран. Тази технология може да бъде използвана при разкриването на престъпления. Аналогична е ситуацията при природни бедствия или икономически заплаха, допълва ректорът на ВСУ.

Източник: bnr.bg


⚠️ Информация за приема в магистърските програми:
ℹ️ Информация за приема в магистърска програма "Киберсигурност":
http://cybersecurity.vfu.bg/

ℹ️ Информация за приема в магистърска програма "Интелигентни системи за сигурност":
http://securitysystems.vfu.bg///cybersecurity.vfu.bg/