гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Огромен интерес към представянето на книгата "Как да изследваме градския живот"

06 Март 2020
При огромен интерес премина представянето на новата книга "Как да изследваме градския живот" на световноизвестния архитект и урбанист Ян Геел тази вечер в Хотел-галерия "Графит". Книгата се издава на български език от Варненски свободен университет. Преводът е на доц. д-р Пламен Петров - преподавател в Архитектурния факултет.

От името на академичното ръководство на университета приветствие поднесе президентът доц. д-р Красимир Недялков.Той благодари на проф. Геел за активната работа през последните две години. "Това ни дава повод със задоволство заедно да заявим днес, че Варненският свободен университет е НАШИЯТ университет", каза доц. Недялков.

Първото посещение на проф. Геел през окомври 2017 г. беше инициирано от преподавателите на Архитектурния факултет. Тяхно беше и предложението за удостояването му с почетното звание "Доктор хонорис кауза". "Това беше израз на желанието ни да срещнем нашите студенти със световните постижения на науката и практиката, да ги направим последователи на водещи архитектурни школи и на най-новите тенденции в тях. Студентите изпревариха официалното предложение да бъде създадена Студентска лаборатория "Варна - град за хората". Но най-ценният урок, който те научиха от проф. Геел, бе как да общуват със средата, кое да приемат и обичат в своя град, с кое да не се примиряват", допълни доц. Недялков.

Повече от 150 гости проследиха с интерес публичната лекция на проф. Ян Геел и неговите виждания за изследването на градския живот. Събитието бе уважено от ректора на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. Петър Христов, от главния архитект на Варна - Виктор Бузев, от арх. Мартин Христов - зам.-председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България, от много студенти, преподаватели, представители на държавни и общински структури, на неправителствения сектор и граждани.

Гостите се радваха и на прекрасните изпълнения на учениците от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, а проф. Геел повече от час подписва книгите на своите почитатели.

"Как да изследваме градския живот" се издава на български език с подкрепата на "Холдинг Варна" АД.