гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

При огромен интерес от студенти, преподаватели и представители на фирми и институции стартира майсторският клас на известния руски историк и политолог проф. д.п.н. Алексей Громико

22 Ноември 2018

С лекция на тема „Москва – Брюксел – Анкара (Русия, ЕС и Турция в Черноморския регион)“ на 21 ноември във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ започна лекционния курс и майсторски клас на тема „Международни отношения и сигурност“ на известния руски историк и политолог член-кореспондент на Руската академия на науките проф. д.п.н. Алексей Громико.Над 80 са участниците във форума, който представя широк кръг от теми, свързани с Русия и НАТО, бъдещето но Европейския съюз, европейската интеграция и европейската сигурност в контекста на руско-американските отношения. Сред тях са студенти и преподаватели от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, УНИБИТ и Миланския университет, както и представители на бизнеса и публичния сектор.
Официалният старт на събитието бе даден от заместник-ректора по научно-изследователската дейност на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д-р Павел Павлов.
Ден по-рано при пристигането си във Варна, проф. Громико бе приветстван с „добре дошъл“ лично от президента на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова и се срещна с академичното ръководството и преподаватели на ВСУ „Черноризец Храбър“.
На срещата бяха представени новите проекти, по които университетът работи, дейността на Института за Европа към РАН, чийто директор е проф. Громико и бяха обсъдени възможностите за развитие на съвместни партньорски проекти между двете институции. Бяха коментирани и горещи международни теми като ролята на Русия в европейската сигурност и предизвикателствата пред Черноморския регион.
На 23 ноември (петък) от 13:30 ч. в Аула Максима ще се проведе и публична лекция на проф. Алексей Громико „Политическата трансформация на евроатлантическото пространство“. Непосредствено преди лекцията руският учен ще бъде удостоен със званието „Почетен професор на Варненския свободен университет  за значимите му научни постижения в изследванията на политическите системи, геополитиката, международните  отношения и сигурността и за съществен принос в развитието на ползотворното сътрудничество между ВСУ „Черноризец Храбър“, Фонд „Русский мир“ и  Института за Европа на РАН.