гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Руският център на ВСУ „Черноризец Храбър“ отбеляза своя 12-ти рожден ден сред ученици, студенти, преподаватели и приятели

26 Януари 2021
Руският център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ отбеляза своя 12 рожден ден с ученици, студенти, преподаватели и приятели. По традиция центърът празнува на Татянин ден – студентския празник в Русия. За отбелязването му, пред възпитаниците на ВСУ „Черноризец Храбър“ разказа Анастасия Артюшина от Висшето училище по икономика в Москва, която е на стаж в университета.Празникът бе двоен за учениците от 2 “д“ клас на VII СУ „Найден Геров“. Те вече знаят руската азбука, а с празничен урок им гостува и Руският център на университета. Децата представиха кратки стихове за буквите, научиха много нови думи и с изненада установиха, че съвпадат с българските. За второкласниците, които за първа година изучават руски език, сътрудниците на Руския център бяха подготвили интересни езикови игри и сертификати, че знаят азбуката. По пощата малките ученици изпратиха специално видео-приветствие за 12-ия рожден ден на Руския център с изпълнение на любимата си песен “Солнечный круг“.На този ден, както е прието, Руският център посрещна на торта и чай много приятели – служители на университета и студенти. Те си припомниха създаването на първия на Балканите Руски център през 2009 г. във Варненския свободен университет, говориха за приятелствата и партньорствата с Русия, които се родиха по време на многобройните събития. Подкрепата на Фонд „Русский мир“ е знак на признание за високия рейтинг и авторитета на университета в България и Европа.

За своите 12 години екипът на Центъра, под ръководството на проф. д-р Галина Шамонина, реализира множество успешни проекти, свързани с обучението и квалификацията по руски език на преподаватели - русисти от всички краища на България.

Международната квалификационна школа на Руския център е сред най-големите достижения на ВСУ „Черноризец Храбър“ - сертифицирани са 600 млади русисти от целия свят. Центърът посреща слушатели от над 30 европейски и азиатски университети. Проведени са 140 разнообразни образователни форми – лекции, мастър класове, методически семинари и практикуми, кръгли маси. Издадени бяха 4 сборници, 3 монографии и десетки публикации в научни журнали, реферирани в световните бази данни.

Като част от програмата "Профессор Русского мира" на Руския център, във Варненския свободен университет гостуваха едни от най-авторитетните учени на Русия, сред които проф. Андрей Загорски от Националния изследователски институт за световна икономика и международни отношения при Руската академия на науките, проф. Михаил Шубенков – зам. ректор на Московския архитектурен институт (МАРХИ), проф. д.ист.н. Евгений Кожокин – зам.-ректор на МГИМО, член-кореспондента на Руската академия на науките - проф. Алексей Громико, директор на Института за Европа на РАН, който стана и почетен професор на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Студентски отбори на ВСУ „Черноризец Храбър“ участват ежегодно в Международния фестивал на студентите, изучаващи руски език, като защитават името на университета с призови места. По инициатива на центъра в университета се провеждат запомнящи се изложби, представяния на книги, маратони на четенето и концерти. А всяка година Президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков подкрепя похода на Шипка на 3 март, осъществяван от Руския център и Студентския съвет.