гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Студентите на Варненския свободен университет – с крачка напред към успешната кариера

16 Ноември 2018

Книгата си „Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата“ представи пред студентите на Варненския свободен университет  Николай Василев, управляващ съдружник в инвестиционната компания „Експат Капитал“ – най-голямата независима компания за управление на активи в България.Авторът е един от популярните български политици от близкото минало – последователно е заемал позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001–2003 г.), заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003–2005 г.) и ми­нистър на държавната администрация и административната ре­форма (2005–2009 г.).
През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).
Както и при предишните му две книги – „Енергия“ (2009) и „Меню за реформатори“ (2014) – издател е издателство Ciela.

Книгата може да бъде определена като сборник с препоръки как да се подготвим по-добре за по-успешен старт на кариерата. Според авторът, тя може да бъде полезна за читатели от всякакви възрасти и във всякакви житейски роли – студенти и гимназисти, млади професионалисти, но също и преподаватели, родители, работодатели.
Пред студенти и преподаватели от Варненския свободен университет Николай Василев коментира представените в книгата 10 фактора за успешно начало на кариерата:
1. Езикови умения
2. Компютърни умения
3. Обменни програми с чужди университети
4. Професионални стажове по специалността
5. Професионални стажове в чужбина
6. Добро CV
7. Подготовката за интервю
8. Социални мрежи, e-mail адрес
9. Кариерата започва рано и се развива цял живот
10. Роля на професионалните контакти. Networking