гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Създателят на Siri Норман Винарски и финансовият консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл откриват магистърската програма по предприемачество във Варненския свободен университет

19 Октомври 2018

Обучението в магистърската програма по предприемачество, реализирана от Варненския свободен университет в партньорство с Българския център по предприемачество и фондацията на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл „ИнтерКултура“ стартира на 20 октомври (събота) 2018 г. от 10:00 ч. във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ (Учебно-спортен комплекс, ет. 2).
За официалния старт на програмата в университета ще бъдат и създателят на Siri Норман Винарски, създателят на филмовата компания Ymotion – сценаристът, режисьор и звезда на Super Bowl Джейми Уйлямс, директорът на My Oun Business Institute към Университета „Санта Клара“ д-р Дрю Старбърд, експерта в областта на аутсорсинга, връзките с обществеността и маркетинговите стратегии Холи Бийл и създателят на компанията Western Cider Джон Кларънбак.
Официалният старт на програмата ще започне с подписване на допълнително споразумение между Варненския свободен университет и фондация „ИнтерКултура“ и връчване на удостоверенията за стипендии на 31 студенти избрани за обучение в магистърската програма след прецизна селекционна процедура.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА
МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА „ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Програма

20 октомври 2018 г. (събота)
10:00 – 10:20
УСК 3
Откриване
доц. д-р Елеонора Танкова, декан на факултет МИА, координатор на магистърската програма
Официално подписване на анексите към договора за партньорство
проф. д.ик.н. Анна Недялкова, Президент на ВСУ „Черноризец Храбър“
Лари Бийл, председател на фондация „Интеркултура“

Приветствия
проф. д.ик.н. Анна Недялкова, Президент на ВСУ „Черноризец Храбър“
Лари Бийл, председател на фондация „Интеркултура“
Норман Винарски, президент на SRI Ventures, Създател на гласовия асистент Siri
Джейми Уилямс, актьор, сценарист, режисьор и предприемач

Официално връчване на удостоверенията за стипендии и студентските книжки на магистрантите
Благодарствено слово от името на стипендиантите
Петя Атанасова
10:25 – 10:55
 
10:55 – 11:00
11:00
УСК 2
Брифинг за медиите
проф. Недялкова, Лари Бийл, Норман Винарски, Джейми Уилямс
 

За магистърската програма:


31 са стипендиантите в магистърската програма по предприемачество на Варненския свободен университет, реализирана в партньорство с Българския център по предприемачество и фондацията на американския финансов консултант и инвестиционен мениджър Лари Бийл.
В селекционната процедура се включиха повече от 70 кандидати, които преминаха прецизен подбор и събеседване, за да докажат интересите и опита си в областта на предприемачеството и да станат част от единствената по рода си магистърска програма в България.
В програмата като преподаватели ще участват предприемачи и бизнес специалисти от цял свят. Сред водещите лектори са Ърни Уилсън, професор по "Комуникации и политически науки" от Университета на Южна Калифорния, и Майкъл Марвин, един от основателите на Tech Valley в Ню Йорк. В програмата ще се включат и успешни български предприемачи, сред които изпълнителният директор и съосновател на Chobolabs Деян Витанов, Момчил Кюркчиев, съосновател и изпълнителен директор на Leanplum, и Дафина Тончева от US Venture Partners.
 
В учебния процес ще участват и преподаватели от Варненския свободен университет, за да спомогнат за адаптирането на информацията към модела на работа в България. Учебното съдържание в програмата "Предприемачество" ще се преподава изцяло на английски език.
 
През първия семестър от обучението си студентите ще преминат през 6 курса, които ще покрият теми като предприемачески идеи, екип, комуникационни умения, управление на процеси, финансиране и др. Вторият семестър се състои от 7 курса, повечето от които покриват различни сфери на предприемачеството – социални бизнеси, иновации и създаване на идентичност на компанията и бранда зад нея.

 

За менторите:


Резултат с изображение за Larry Biehl


Лари Бийл е възпитаник на Университета Станфорд. След като развива собствения си бизнес в Силициевата долина, започва да помага на млади предприемачи да направят същото. Вече над 50 години работи като финансов съветник и инвестиционен мениджър и консултира стартиращи бизнеси по целия свят. Той е основател и председател на фондация „Интеркултура“, която е партньор в реализирането на магистърската програма и финансира проекта за стипендии за обучение в нея.

 

Norman  Winarsky


Норман Винарски e сред партньорите в реализирането на магистърската програма. Той е водещо име в областта на изкуствения интелект. Президент на SRI Ventures, както и на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г. Норман е автор на бестселър, по който се обучават студенти от Университета Станфорд. С негова подкрепа са реализирани повече от 30 стартъпи в областта на изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите и др.

 


Джейми Уилямс е професионален футболист, звезда на Super Bowl, който след прекарана травма решава рязко да промени кариерата си. Създава успешна филмова компания Ymotion и става известен сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун "Всяка една неделя“ (Any Given Sunday). Паралелно участва с в създаването и развитието на множество технологични компании и става успешен предприемач. Част е от управленския екип и на Университета Небраска, от където е и докторската му степен по образование и лидерство. Д-р Уилямс е един от първите лектори, с които ще се срещнат стипендиантите в магистърската програма по предприемачество. Да следваш мечтите си и да работиш в екип е едно от най-важните неща, споделя за житейската си философия Джейми Уилямс.