гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Със звън на медали стартира обучението по проекта „България: срещу агресията в спорта“

19 Юли 2019

Със звън на медали стартира обучението на млади спортисти и спортни журналисти по проекта "България: срещу агресията в спорта". Стартът бе даден от Яни Янев - председател на Управителния съвет на Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ) и вицепрезидент на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ . Специален поздрав към форума изпрати Румяна Нейкова – олимпийска шампионка по гребане и почетен член на академичния състав на ВСУ "Черноризец Храбър". Откриването на форума бе уважено и от Пенка Анастасова - експерт в дирекция "Спорт" на Община Варна. През 2019 г. Варна е обявена за европейски град на спорта."Не бъркайте агресията със спортната злоба", пожела на участниците в проекта Георги Мирчев - председател на зоналния съвет на БФС.
В събитието участват баскетболната звездата Божидар Аврамов – състезател на „Левски Лукойл“ и на националния отбор на България, и златна медалистка в бойните спортове от Европейско първенство в Минск’2019 Ивет Горанова, а също много млади журналисти и спортисти - шампиони. Специални гости бяха младите баскетболисти от клуб "Старс".Лектори на обучението са преподавателите от Варненския свободен университет, които ще обучават студентите в новата бакалавърска и магистърска специалност "Мениджмънт на спорта". Топ преподавателите на ВСУ „Черноризец Храбър“ в областите психология, информатика, спорт, национална сигурност и дигиталния маркетинг са подготвили теми, свързани с анализа и оценката на емоциите, икономика на агресията в спорта, личната защита и физическа самоотбрана като средство за намаляване на агресията и др. Утре преподаватели от катедрата по „Информатика“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ ще запознае участниците с анализ на употребата на социални мрежи от спортните клубове и спортистите в България, както и с новости в ефективното медийно онлайн позициониране и актуалните „онлайн помощници“ за спортни журналисти и спортисти, които могат да направят публикациите по-ефективни и уникални.Със специален интерес се очаква футболната среща между младежи, журналисти и спортисти, която ще се проведе на открития терен на „Спорт палас“ на 20 юли (събота) от 19.00 ч. В нея участниците ще демонстрират честна игра и спортсменски дух.
Събитието ще приключи на 21 юли с кръгла маса, с начален час 10.00 ч.

Проектът „България: Срещу агресията в спорта 2019” цели изграждане на умения за социално отговорно поведение при 30 младежи, вкл. спортни журналисти и спортисти - на възраст до 29 години, които са пряко или косвено свързани с различни форми на агресия, както и да разпознават видовете зависимости.

Проектът „България: Срещу агресията в спорта 2019” на Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ), № НПИМД-НЗ-112/2019, Договор 25-00-30/06.06.2019 г., се реализира с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2019 година, Министерство на младежта и спорта на България.
 
Информация за лекторите, снимки, видео може да намерите на:
www.facebook.com/AgainstAggressionInSports