гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Филиалът на ВСУ "Черноризец Храбър" посрещна младежи от страни-членки на НАТО

04 Юни 2019
Филиалът на ВСУ "Черноризец Храбър" посрещна 30 младежи от страни-членки на НАТО, които участват в международното лятно училище на НАТО в Смолян.

Гостите бяха посрещнати от студенти и млади приятели на Филиала по стара българска традиция с хляб и сол. Делегацията взе участие в кръгла маса на тема: „Какво е НАТО за нас?“ В дискусията се включиха младежи от България, Северна Македония, Косово, Унгария, Франция, Германия, Турция и Гърция. Директорът на Филиал - Смолян, д-р Анелия Пържанова, представи пред тях специалностите, които се изучават във Филиал – Смолян към ВСУ "Черноризец Храбър" и подчерта, че обучението във Филиала предлага и гарантира образование на студенти от различни професионални направления, осигурявайки им необходимите знания, умения и компетентности за успешна професионална и личностна реализация в глобализиращото се общество.

Участници от Северна Македония, Гърция и България презентираха себе си и своята позиция за ролята на НАТО.
"НАТО допринася не само за сигурността и стабилността на дадени държави и региони, не само за защита на населението, но и за бъдещето на нациите, за развитие на икономиката. Радвам се, че България е част от НАТО. Това ме кара да се чувствам изключително уверен за бъдещето на България“, заяви Никола Кънев. 

Възпитаници на Военноморското училище във Варна Симеон Желязков и Ясен Златанов от от своя страна заявиха позиция си за ролята на НАТО и развитието на армията ни: "НАТО ни помага постоянно, участваме постоянно в обмяна на опит, постоянно има учения на НАТО в Шабла, които наблюдаваме. НАТО ни предлага възможността много по-добре да служим на страната си.“, уверено споделиха своята позиция. 
Кръглата маса продължи с дискусия от страна на участниците и по други теми свързани с дневния ред на Алианса, сигурността в Черноморския регион, мерките срещу тероризма, сътрудничеството между НАТО и ЕС и др. 

Лятното училище на НАТО продължава до 8 юни в Смолян. 
То се организира от Младежко евро-атлантичско дружество, с подкрепата на НАТО, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Конрад Аденауер“ и Община Смолян.