гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Фонд "Русский мир" отличи проф. д.ик.н Анна Недялкова с почетен знак

20 Август 2019


Изпълнителният директор на Фонд „Русский мир“ Владимир Кочин отличи председателя на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д. ик.н Анна Недялкова с почетния знак на Фонд „Русский мир“ за изключителен принос в развитието на руско-българското хуманитарно сътрудничество и по повод 10-годишнината от създаването на Руския център във ВСУ „Черноризец Храбър“. Отличието бе връчено по време на откриването на XI Международна квалификационна школа "Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чуждестранен", в която участват студенти и преподаватели от 12 от най-добрите европейски университети. Международната школа се провежда под патронажа на председателя на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова и президента на университета доц. д-р Красимир Недялков.С медал за успешната си дейност в разпространението на руски език и култура в България и Европа Владимир Кочин отличи и екипа на Руския център на университета, с ръководител проф. д-р Галина Шамонина.

„Гордеем се с високото качество на преподаване във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Гордеем се, че имаме такъв партньор в България“, сподели по време на откриването на форума Владимир Кочин. Той допълни, че Фондът ще продължи да поддържа и да подпомага развитието на Международната квалификационна школа във Варна, тъй като проектът вече е международен, обединява млади русисти от Европа, а така също е високо оценен от Общинския съвет на града с престижната награда „Варна“.

„Школата събра в България представители от различни страни, обединени не само от интереса към научния подход в областта на руската лингвистика, литература и превод, но и от развитието на руския език в страните по света“, каза пред участниците и организаторите Олга Широкова - зам.-директор на Представителството на „Россътрудничество“ за България. „Россътрудничество“ е дългогодишен партньор на образователното събитие, а тази година осигури награди - книги за най-добрите отбори.„За изминалата декада Школата се утвърди като авторитетен научно-методически център, осигуряващ специализирана подготовка на преподаватели-русисти от различни страни на Европа и света. Съвременните методически обучения, високо квалифицираните преподаватели, постоянният стремеж към високи резултати и безусловната любов към великия и могъщ руски език правят Школата център на внимание и демонстрират по света езиковото богатство“, коментира генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов.
Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ поздрави присъстващите от името на кмета на Община Варна Иван Портних и коментира, че Школата е устойчива образователна марка в обучението по чужди езици, която допринася за имиджа на града като иновативна образователна дестинация.Президентът на Варненският свободен университет доц. д-р Красимир Недялков пожела на участниците в XI Международна квалификационна школа да извлекат максимална полза за професионалното си израстване и да открият нови мотиви за работа в тази област. Той изтъкна факта, че XI Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“ се превърна в устойчива образователна марка на университета. През изминалите  11 години Школата има 619 випускници от 30 европейски и азиатски университети.Участниците и организаторите на Школата бяха поздравени от ректора на Пловдивския университет проф. д-р Румен Миланов, началника на регионалното управление на образованието Венцеслава Генова, ръководителя на националното издателство за образование и наука „Аз Буки“ – Надя Кантарева – Барух, председателя на Българската национална мрежа на преподавателите по руски език и култура Юрий Тодоров, директорът на СУЕО „Ал. Пушкин“ във Варна – Светлан Илиев, директорът на СУ „Гио Милев“ – Албена Павлова и много други.