гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84

Христо Русев - възпитаник на ВСУ "Черноризец Храбър", създаде книга-албум за световноизвестния цигулар Васко Василев

09 Октомври 2020Христо Русев - алумни студент на Варненския свободен университет и водещ световен фотограф, който е в топ 100 на най-добрите фотографи в класация на CNN, е автор на новата книга-албум за най-известния български цигулар в света Васко Всилев. Книгата включва уникални фотографии от сцената, градове, бекстейдж по време на турнета в Испания, Великобритания, Япония и България. Тя е посветена на 50-годишнината на виртуозния музикант и ще бъде представена на неговия рожден ден - 14 октомври в София.

Две години Христо Русев придружава Василев по време на негови пътувания. По същото време журналистът Георги Тошев решава да включи Василев в новата си поредица „Децата на Другата България“, като във филма отново са използвани кадри на Христо. Филмът "Светът на Васко Василев" на Георги Тошев и Христо Русев ще бъде излъчен тази събота - 10 октомври, от 12,30 ч. по bTV. 

Васко Василев напуска родината на 9 години, заминавайки за Москва учи цигулка при прочути педагози. На 21 г. печели титлата „Суперсолист” на Лионската Опера във Франция. На 23 г. става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и до момента и като творчески продуцент. През годините е работил и записвал с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Уудот „Ролинг Стоунс”, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър, както и има голям репертоар
филмова музика.А дни преди премиерата на новата си творба, Христо Русев получи своята диплома от Варненския свободен унивреситет. Той е магистър по "Международна политика и сигурност". През миналата година водещият фотограф представи пред студентите в унивреситета първата си фотокнига "Последният вечен мим", посветена на световноизвестния мим Герасим Дишлиев  - педагогическият асистент на Марсел Марсо.

Пожелаваме успех на нашия възпитаник както в представянето на новата му книга, така и в работата му за Getty Images.

Снимки: Христо Русев