гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Говорят алумни студентите на ВСУ

През 2021 година Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" отбелязва 30 години от създаването си под мотото „Учи се и търси!“ – думи на смелия български духовник Черноризец Храбър – патрон на нашия университет. Заветът на храбрия будител отеква навсякъде, където се учат талантливи, усърдни и упорити млади хора! Това послание предаваме и на нашите студенти, които с гордост наричат ВСУ "Черноризец Храбър" своя Алма Матер!
През следващия месец ще споделим с вас успешните истории на възпитаници на нашия университет, които не спират да учат и да търсят! Които се реализират успешно в областта на правото, сигурността, икономиката, администрацията, туризма, журналистиката, архитектурата, строителството, изкуствата, социалните дейности. Които са лидери!
Ще видим разказите на нашите алумни студенти - от студентската скамейка на университета до техните лични професионални върхове!
Очаквайте! Ще бъде интересно!

Ралина Тропанкева
 
"Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" ме държеше години наред като в боксов мач: Не се отпускай! Учи повече! Постигай повече! Бъди повече!", споделя Ралина Тропанкева - продуцент "Новини и актуални предавания" в най-голямата българска телевизия bTV.
Ралина Тропанкева завърши специалност "Право" във ВСУ "Черноризец Храбър" и днес споделя, че образованието й е сред трите най-добри решения в живота.
За връзката между правото и журналистиката, за добрите преподаватели и съветници, за изборите в живота - вижте разказа на Ралина Тропанкева - алумни възпитаник на Варненския свободен университет.
 
 


Арх. Марин Велчев е първият председател на Камарата на Архитектите в България - Регионална колегия Варна, който е възпитаник на специлност "Архитектура" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Вижте разказа на арх. Марин Велчев - за пътя на архитекта от студентската скамейка до успешната професионална реализация, за изпитите, които ще помни винаги и за преподавателите, станали крайъгълен камък в израстването му.

 
 


Елена Косева е изпълнителен директор на "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД и управител на Фондация "Свети Свети Константин и Елена". Тя е възпитаник на Юридическия факултет на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", в който през 2009 г. завършва специалност "Право".

Вижте разказът й за дългогодишното успешно партньорство между университета и дружеството, за стипендиантската програма на фондацията, за допълнителната квалификация на служителите, която ВСУ "Черноризец Храбър" прави.

Още за партньорството между Варненския свободен университет и първия български морски курорт, разказва Елена Косева.

 
 


Тошко Гяуров

"За мен е чест, че съм възпитаник на катедра "Строителство на сгради и съоръжения на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", казва Тошко Гяуров - управител на Фестивалния и конгресен Център Варна. И допълва, че университетът е институцията, вдъхновила отново професионалния му живот.

Вижте разказа на Тошко Гяуров за обучението му,  за съвместната работа с ВСУ "Черноризец Храбър" и какви студентски проекти скоро ще бъдат реализирани във ФКЦ.

 

 

Стефан Даскалов

"Ще запомня петте години във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" с невероятните хора, с които се запознах. Мога смело да кажа, че тук преподават най-добрите унивреситетски преподаватели. Срещнах се със стойностни и талантливи студенти, с които реализирахме редица обществено значими проекти", това разказа алумни студентът Стефан Даскалов, който бе председател на студентския съвет в периода 2017 - 2019 години. Стефан се дипломира в специалност "Право".

За 30 годишнина на университета той пожела университетът да продължи да задава стандартите за ниво на висше образование в страната.
 
 

 

Венета Ненкова


Венета Ненкова е гласът на България в Радио Ватикана. С дипломата си от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" тя започва работа в мрежата Rai International.
Но най-голямата гордост на алумни студентката ни са създадените от нея български училища "Асен и Илия Пейкови" в Рим.

Венета изпрати своя видео разказ от столицата на Италия. И до днес тя поддържа контакт със своя любим университетски преподавател - проф. Росица Йорданова. Вижте спомените на Венета за университета и за именитите преподаватели Марко Семов, Елит Николов, Вера Найденова, Розмари Стателова, които дълго владееха ума и сърцата на студентите от ВСУ "Черноризец Храбър". 

Нели Ненкова

Нели Ненкова е художник, графичен дизайнер и дизайнер за различни филмови продукции в Канада. Нели завърши Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" през 1998 г. в специалност "Мода".

"Респектираше ме не само професионализмът на преподавателите ми, но и човешкото им отношение", споделя тя  днес и допълва, че университетът е специална общност на приятели и развитие!

Какво разказа Нели за студентските си години във Варна и пътя й до голямото канадско кино, вижте във видеото. 

Арх. Велислава Кирякова

Арх. Велислава Кирякова е алумни студент на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър". Тя е старши инспектор в Регионална дирекция за национален строителен контрол в морската столица. Дипломира се като архитект през 2013 г., но днес отново е на студентската скамейка в магистърската програма "Опазване на културното наследство".

"ВСУ "Черноризец Храбър" е прекрасно място за развитие и обучение на младите хора в България", каза Велислава и пожела на настоящите и бъдещите студенти да не спират се учат и да търсят!

Вижте къде се намира арх. Кирякова и какво се крие в дебелите папки зад гърба й. 

Елица Ботева

Представяме ви Елица Ботева - алумни студент на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър". В университета тя завърши една бакалавърска и цели пет магистърски програми.

Предстои й дипломиране в специалност "Право", а след това обмисля да защити и докторска степен.

Кои са специалностите и програмите, които помогнаха за успешната професионална реализация на Елица Ботева и какво пожела тя на студентите и преподавателите за празничното отбелязване на 30-годишнина на ВСУ "Черноризец Храбър", вижте във видеото!