гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Арх. Владимир Рачев: Обучението на магистри в програма "Опазване на културното наследство" е на световно ниво

28 Май 2021



Обучението в магистърската програма "Опазване на културното наследство" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" е на световно ниво. Това коментира след блестящото представяне на дипломните проекти на студентите от магистърската програма арх. Владимир Рачев - инспектор по Опазване на недвижимото културно наследство за Североизточен регион на планиране към Министерство на културата. Той бе част от журито, председателствано от чл.-кор. проф. д.ар.н. Атанас Ковачев - ръководител на катедра "Архитектура и урбанистика". Гости на защитата на дипломните проекти бяха арх. Виктор Бузев - главен архитект на Община Варна и инж. Даниел Трънков - представител на RÖFIX - България.

Три впечатряващи проекта бяха представени пред изпитното жури и гостите днес.

Арх. Лъчезар Костов представи проект за социализация на раннохристиянската епископска базилика на ул. „Хан Крум“ в историческия център на Варна. От дипломният проект стана ясно, че обектът е проучван осем пъти, като първите дейности са на Карел Шкорпил през 1914 г. Археологията съдържа три строителни периода, като най-старият е от края на 4 в. В момента артефактите се намират в екстремно сложна градска среда – с надвиснали сгради, притиснали от всички страни стените на базиликата. С изключително уважение към културното наследство, но и с блестящ градоустройствен подход дипломантът предложи успокояване на средата – чрез социализиране на пространството под формата на градски площад, с музей на открито и приемна сграда. Арх. Бузев коментира, че дипломантът е решил задачата изключително компетентно и пестеливо. Според арх. Красимира Вачева – член на изпитната комисия, студентското решение е едно от най-добрите предложения за социализацията на раннохристиянската базилика, правени до сега.




Дипломантът Мария Филипова представи проект за социализация на манастира Св. Йоан Предтеча на острова Св. Йоан, край Созопол. Тя разказа за вековната история и богатите археологически находки в древния монашески център, чиято история днес продължава на друг остров, в друго море и друг манастир – в „Св. Богородица Камариотска“ на Халкидики в Егейско море. В дипломната си защита арх. Филипова предложи създаването на две нови морски транспортни линии за свързването на островите Св. Йоан, Св. Петър и Св. Анастасия и превръщането им в живописен туристически маршрут. За възстановяване обема на храмовете, дипломантът представи нов вид триизмерно пресъздаване на очертанията на археологическите структури в автентичния им вид чрез обемни структури от стоманена мрежа с ефирен вид на холограма. Към туристическите атракции се предлага създаването на островен музей, хижа с рибен ресторант и чаен салон.





Десислава Йовчева защити проект за адаптация на Андоновата къща на ул. „Иван Вазов“ в района на жп гарата в Пловдив. Според изследванията, извършени от младия архитект, къщата е принадлежала на Иван Андонов - виден български общественик, учител, адвокат, журналист, участник в Априлското въстание и един от организаторите на Съединението, съратник на Васил Левски, Христо Ботев и Стефан Стамболов. Домът, който някога се е намирал в обширна градина, е проектиран от Йосиф Шнитер – автор на първия градоустройствен план на Пловдив. Днес къщата е в тежко състояние. Дипломантът предложи възстановяване и нова функционалност, свързана с галерия и луксозен хостел.





„Станах свидетел на изключителни разработки, представени от дипломантите на магистърската програма „Опазване на културното наследство“, коментира главният архитект на Варна Виктор Бузев и допълни, че е впечатлен от прекрасните проекти, изпълнени с уважение към миналото, към детайлите, но и към бъдещето.

И трите проекта получиха отлични оценки.