гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Варненският свободен университет стартира иновативни магистърски програми по киберсигурност

07 Март 2019

На специална церемония на 16 март Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще представи иновативни магистърски програми по киберсигурност и интелигентни системи за защита на населението. По време на събитието ще бъде обявен проектът за създаване на Черноморска академия за сигурност.

Университетът ще посрещне плеяда световно известни експерти, учени, политици, анализатори  и практици в сферата на киберсигурността и  технологиите, сред които Ариел Коен - в ТОП 5 на водещите експерти по сигурността в света; Точил Нуанери – посланик и специален пратеник на Президента на Централноафриканската република; проф. Йове Кекеновски - експерт по стратегически политики и сигурност, кмет на Скопие в периода 1995-1996 г. и посланик на НАТО; акад. Владимир Камбовски - специалист по международна сигурност, министър на правосъдието на Македония в периода 1998 – 1999 г. и председател на Македонската академия на науките; Денис Баринов -директор "Образование" в „Лаборатория Касперски“ - най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер,  акад. Стефан Воденичаров – министър на образованието и наукатата през 2013 г., председател на Българската  академия на науките, вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство през 2006 г.; чл.кор. Стефан Хаджитодоров – директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към БАН; проф. Радослав Йошинов – директор на лаборатория по Телематика в Института по математика и информатика на БАН, създател на БИОМ (Българската изследователска и образователна мрежа).

Магистърските програми ще се провеждат в редовна и задочна форма а обучение, като продължителността им е три семестъра за една календарна година. Програмата предлага специализирани избираеми дисциплини в две основни направлвния - Data Science (за подготовка на напреднали анализатори) и HealthTech (за подготовка на хора за кариера в областта на здравната сигурност).

Използва се модерна образователна стратегия, базирана на учебни занятия, специализирани семинари, уъркшопове, симулации, казуси и практически сесии в компютърни лаборатории, обучение и самообучение. Съдържанието на учебната програма е разработено в рамките на международните регулации, свързани със сигурността, и по-специално по Насоките за учебна програма за киберсигурността CSEC 2018.
 
⚠️ Информация за приема в магистърските програми:
ℹ️ Информация за приема в магистърска програма "Киберсигурност":
⏩ http://cybersecurity.vfu.bg/
 
ℹ️ Информация за приема в магистърска програма "Интелигентни системи за сигурност":
⏩ http://securitysystems.vfu.bg///cybersecurity.vfu.bg/