гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Варненци възхитени от новата релефна карта на Морската градина, дело на студент от ВСУ

27 Юли 2019

Кристиян Иванов, студент в V курс, специалност "Архитектура" на Варненски свободен университет откри днес Релефната карта на историческото ядро на Морската градина във Варна, по която той и екипът му работиха в продължение на две години.
 
Във финансирането на проекта участват Варненският свободен университет, Фонд "Култура" на Община Варна и семейството на Кристиян.

 
Специални гости на откриването на пластиката, която е разположена на входа на Морската градина, днес бяха зам.-кметът Пейчо Пейчев, проф. д.ик.н. Анна Недялкова - председател на Настоятелството на Варненския свободен университет, доц. д-р Красимир Недялков - президент на университета, Яни Янев - вицепрезидент, проф. д-р Петър Христов - ректор, чл. кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев - декан на архитектурния факултет, арх. Виктор Бузев - главен архитект на Варна, родственици на Антон Новак, стотици колеги, приятели и туристи. Със специално внимание бяха посрещнати и незрящите варненци, за които в уникалната карта на Кристиян обектите са направени в специални пропорции и са описани в брайл.


 
"В този проект има всичко, към което се стреми Варненският свободен университет - уважение към историята, истински патриотизъм, социално предприемачество, креативност, среща с новите технологии", коментира проф. д.ик.н. Анна Недялкова в приветствието си. Тя пожела на Кристиян Иванов и неговия екип да запишат имената си с достойни за Варна паметници на културата, така, както го направиха Антон Новак и братя Шкорпил. Зам.-кметът Пейчо Пейчев изтъкна, че проектът е положтелен пример за партньорството между институциите и университетите във Варна.
 
Кристиян Иванов работи по проекта в продължение на две години, с подкрепана на преподавателите си от Варненския свободен университет.
 
Постаментът на скулптурата е от ново поколение бетон, който е рециклируем на 99 %, а 3D макетните на 28 забележителности са от месинг. 
 
Скулптурата е уникална за България с това, че освен информация на български и на английски език, има и на брайл, в помощ на хората със зрителни увреждания.  Идеята е скулптурата да остане дълготрайно част от парковата среда.

 
"Това, което се случи днес е много важно за Варна, за варненци и за гостите и за хората с увредено зрение.", коментира Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания в морската столица. И допълни:
 
"Този макет е уникален за страната. Той е с изключително добра изработка на сградите и на брайловите обозначения. Картата много ми харесва, не само защото познавам всички обекти и им се радвам, но тези релефни карти, които съм виждала в други страни - в Чехия, Италия, те са без брайлови означения и просто представляват една купчинка фигури и трябва някой да ти обясни кое какво е. Ако някой разруши тази карта няма какво да спечели. Така че, моля ви се, вандали, умната!"
 
Присъстващите на откриването днес изразиха възхищението си от идеята и реализацията на релефната карта. Варненци споделиха, че тя е направена с много труд и със сърце и се надяват новата варненска забележителност да бъде опазена от посегателства. 

Веднага след откриването Радио Варна написа: "Варненци възхитени от новата релефна карта на Морската градина"