гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

Водещи хореографи обучават любители на българския фолклор във Варненския свободен университет

25 Юли 2019
Танцова работилница по български фолклор ще се проведе от 2 до 4 август във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В нея ще участват любители на българските ритми от цялата страна. В продължение на три дни танцьорите ще усвояват нови стъпки и комбинации под ръководството на извените преподавателите от специалност „Хореография“ на Варненския свободен университет - д-р Ивайло Иванов – хореограф на Академичния танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“ и доц. д-р Катя Кайрякова, която е и главен художествен ръководител на Ансамбъл "Шумен". Част от упражненията ще води Марио Егов - директор и хореограф на известния в страната професионален фолклорен ансамбъл "Странджа". Всеки от преподавателите ще покаже традиционни, но непопулярни хора, а клубовете ще обогатят репертоара и уменията си.


За желаещите да повишат квалификацията си на професионално ниво, Варненският свободен университет дава възможност да се явят на конкурсния изпит за специалност „Хореография“ още на 4 август 2019 г. от 10.00 ч.

В бакалавърската специалност „Хореография“ се подготвят кадри в областта на българския танцов фолклор и съвременния танцов театър. Успешно завършилите студенти се реализират като художествени ръководители на ансамбли, хореографи, преподаватели и др. В магистърските програми „Хореографска режисура и арт мениджмънт“ и „Сценични изкуства – мениджмънт и продуцентство“, студентите надграждат своите знания и компетенции за управление на процесите в областта на културата.

Преподавателите в професионално направление „Музикално и танцово изкуство“ иса сред водещите професионалисти в България и пазители на българското фолклорно наследство.