гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
+359 052 355 106 | info@vfu.bg

ВСУ „Черноризец Храбър“ и Румелийският университет участваха в конференция „Съхраняване на традициите в храненето и фолклора на балканските народи"

23 Октомври 2019Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ и партньорът му – Румелийският университет от Турция, участваха в 11-издание на Балканската скариада, която се проведе през уикенда в Стария град на Златоград. Тази година традиционното за Родопите събитие бе съпътствано от гурме конференция „Съхраняване на традициите в храненето и фолклора на балканските народи".

При откриването на конференцията проф. д-р Петър Христов – ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“ представи акцентите в бакалавърските и магистърските програми на Варненския свободен университет. Той разказа за новите моменти във висшето образование, насочени към цифровата трансформация чрез въвеждането на иновативни образователни технологии и включването на духовната компонента - развиваща емоционалната интелигентност на студентите на базата на изкуствата и културата.

Турската страна бе представена от ректора на Румелийския университет проф. д-р Хазим Тамер Додурка, от доц. Сюлейман Йозмен – директор на Центъра за научни изследвания и от студенти.

С интерес бе посрещната лекцията на доц. д-р Анелия Ненова – преподавател в катедра „Сигурност и безопасност“ на Варненския свободен университет, на тема „Хлябът в историческото развитие на цивилизацията и българската национална традиция“. Студенти от Академичния танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“ презентираха пред публиката танци от различните фолклорни области на България в рамките на презентацията „Фолклорният танц на българина“ на д-р Ивайло Иванов – преподавател в катедра „Изкуства“.

 „Традиционни храни, култура на хранене, здравословно хранене“ бе темата на проф. Златка Григорова и ас. Иванка Шопова от катедра „Регионално развитие и туризъм“ на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив.

Д-р Светослав Димитров – главен лекар на първия български морски курорт „Св. Св. Константин и Елена“, говори за традициите в гроздолечението. Курортът е известен със своята гроздолечебна станция, създадена още през 1933 г.

Вторият ден от Скариадата бе посветен на дегустации на българската, сръбската, гръцката и турската национални кухни.
Музиката и танците на балканските народи представиха Славка Калчева – възпитаник на Варненския свободен университет, Никос Мерахцакис, Христина Кампериду и др.