гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

ВСУ "Черноризец Храбър" ще има "университетски" бонбони със студентски дизайн на опаковката

02 Април 2024Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ обяви конкурс сред  студентите от втори и трети курс на специалност „Графичен дизайн“ за разработване на опаковка на бонбони за целите на кандидатстудентската кампания на висшето училище. В рамките на лекциите и упражненията по дисциплината „Дизайн на опаковка“, водени от доц. д-р Савка Казаларска, студентите работиха по изключително трудната задача – да предадат посланията на университета чрез опаковка, в която ще бъдат обвити легендарни бонбони с над 100-годишна история.

В конкурса се включиха 28 студенти, които представиха повече от 50 проекта. След продължителна дискусия, жури в състав: доц. д-р Капка Манасиева – ръководител на катедра „Изкуства“, доц. д-р Савка Казаларска – преподавател по дисциплината „Дизайн на опаковка“, доц. д-р Виктор Петков – преподавател по „Графичен дизайн“, Николай Иванов – директор на Университетското издателство и Милослава Георгиева – експерт „Връзки с обществеността“, класира проектите:

1. Надежда Христова – трети курс, специалност „Графичен дизайн“ – I място,

2. Петър Цветков – втори курс, специалност „Графичен дизайн“ – II място,

3. Йоанна Христова - трети курс, специалност „Графичен дизайн“ – III място.


Победителят в конкурса Надежда Христова получи награда от президента на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков в размер на 100 лв. Стойността на наградата отговаря на реалната цена за дизайн на опаковка на бонбон. Но най-важното е, че с творческата идея на Надя ще бъдат опаковани над 5000 бонбона, които ще станат част от кандидатстудентската кампания на Варненския свободен университет, а портфолиото на студентката се обогати с реално изпълнен проект за дизайн на опаковка.

Надежда е третокурсничка и има желание да се занимава с промишлен дизайн след дипломирането си. Това е първият реален проект, по който работи. Тя сподели, че е получила вдъхновението си от вкусовите качества на бонбоните и стремежа за развитие и професионално израстване, които университетът предлага. „Така се роди мотото „Сладък избор“, сподели Надя.

Впечатляващи са и идеите, класирани на второ и трето място с работни заглавия: "Университет за всички" на второкурсника Петър Цветков и "Модерно ретро" на Йоанна Христова от трети курс. Журито отличи високо професионално подготвените презентации на участници в конкурса, в които са описани графичните елементи, цветността и шрифта, и са представени продуктови макети. 

Работата по реалната задача развълнува студенти на университета от различни специалности в продължение на 10-те конкурсни дни. Те активно подкрепиха колегите си от специалност „Графичен дизайн“ с мнение, препоръка или с дегустация на бонбони. Студентският съвет на ВСУ "Черноризец Храбър" вече даде заявка за част от 28-те килограма „студентски“ бонбони по дизайн на Надежда Христова, които ще пристигнат в университета  до дни.
Проект на Надежда Христова – трети курс, специалност „Графичен дизайн“ – I място​


Проект на Петър Цветков – втори курс, специалност „Графичен дизайн“ – II място

Проект на Йоанна Христова - трети курс, специалност „Графичен дизайн“ – III място