гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Възпитаничка на ВСУ "Черноризец Храбър" бе избрана да участва в Лятната академия по Европейско и сравнително частно право в Австрия

06 Юли 2023


Тансу Осман - възпитаничка на специалност "Право" на ВСУ "Черноризец Храбър", ще участва в Лятната академия по Европейско и сравнително частно право, която се провежда в Залцбург, Австрия. Тя ще представи университета по време на събитието, организирано ежегодно, вече 23 години, от Академията по европейско частно право, в сътрудничество с Юридическия факултет на Университета в Залцбург и водещи университети от цял свят. Тансу е един от шестимата млади български юристи, избрани да заминат за Австрия.

По време на Лятната академия ще бъдат разглеждани системите на гражданско право на европейски и неевропейски държави и ще се дискутират добрите практики в тях, сподели участничката. Сред гост-лекторите са съдии от върховни съдилища, сред които лорд Томас (досегашен главен съдия на Англия и Уелс), Матиас Ноймайр (съдия от Върховния съд на Австрия), Инета Зимеле (председател на Конституционния съд на Латвия), проф. д-р. Паскал Пишона (президент на Европейския институт по право и ръководител на катедра „Частно и римско право“ на Юридическия факултет на Университета във Фрибург), проф. д-р Волфрам Бухвиц (действащ съдия и преподавател в Университета във Вюрцбург), проф. д-р. Ерик ван ден Оут (преподавател в Свободния университет в Брюксел), практикуващи адвокати от различни държави и др. 

Българската група ще има среща с почетен консул на страната ни в Залцбург - Ерио Хофман.

Младите студенти и докторанти кандидастваха за включване в Академията чрез българския клон на Асоциацията на европейските студенти и докторанти по право - ELSA (European Law Students' Association) – най-голямата независима асоциация на студенти по право в света, със съдействието на  адв. д-р Христина Георгиева - преподавател от българска страна в академията. За всяка държава броят на студентите, които могат да вземат участие в Академията е ограничен, като кандидатите трябва да знаят както английски, така и допълнителен език - немски, френски или италиански. Оценяват се тези кандидатури на лица с висок академичен успех, участии в мобилности, конференции и др.

За Тансу Алма Матер е не само Варненският свободен университет, но и Кьолнският университет, в който тя учи "Бизнес администрация". В Германия защитава и магистратурата по Стратегическо управление и бизнес консултиране. През 2022 г. тя беше избрана за законодателен сътрудник на Народното събрание на Република България, а преди месец възпитаничката на ВСУ „Черноризец Храбър“ се класира в ТОП 3 на Националната студентска конференция „Икономически перспективи и предизвикателства пред Еврозоната и България“. Тансу Осман, която е първенец на Випуск'2022, управлява собствено дружество, което се занимава с консултантска и преводаческа дейност.