гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Достойно предстанвяне на отбора на ВСУ по наказателно право в националното състезание

18 Май 2019



Второто национално състезание за решаване на наказателноправни казуси се проведе в София през уикенда.  В него взеха участие 10 отбора - на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на Университета за национално и световно стопанство, Югозападния университет, Русенския университет "Ангел Кънчев", Нов български университет и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Нашият университе бе достойно представен от студентите по право: Стефан Даскалов - капитан и Виктория Тодорова от IV курс, Йордан Маринов - V курс, Лина Йорданова, Даниела Тодорова и Сибел Хюсеин от  III курс. Треньори на отбора са съдия Иваничка Славкова - зам.-председател на Варненския окръжен съд, Светла Даскалова, Светослава Колева-Ангелова и Марин Атанасов - съдии в окръжния съд. Съдиите Атанаснов и Колева придружиха студентите в София.

"Състезанието се проведе в три кръга. В първия, на който домакин бе Софийският университет, отборите имаха три часа, за да съставят в писмен вид обвинителен акт. Фактическата обстановка в дадения казус беше свързана с осъществяване на престъпните състави на грабеж и изнасилване. В този кръг отпаднаха два отбора, получили най-ниска оценка от тричленен съдийски състав с председател от Специализирания наказателен съд", разказа капитанът на отбора на Варненския свободен университе Стефан Даскалов.

Вторият кръг се състоя в Съдебната палата, в залите, в които заседава Върховният касационен съд. На случаен принцип отборите бяха разделени по двойки - защита и обвинение, като елиминациите бяха директни. Отборите имаха по два часа за запознаване с казуса, след което състезателният характер се изразяваше в произнасяне на предоария пред съдебен състав. Казусът беше свързан с престъпленията "опит за изнасилване", "грабеж" и "измама". 



Финалът на състезанието се проведе в зала "Тържествена" на Съдебната палата в София. До него достигнаха двата отбора на СУ, а председател на съдебния състав беше съдия от Въкрховния касационен съд. Казусът бе с много фактология, като отборът-обвинение правилно квалифицира деянието като убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана.