гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Експерт по етично хакерство: Бдителността е най-важна за децата и младите хора в киберпространството

12 Септември 2023
Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" започва обучението на 180 студенти, преподаватели, психолози и учители от учебни заведения от община Варна, които работят пряко с деца и младежи в онлайн среда. Това ще стане по проекта „Рицари в киберпространството“, който се реализира в началото на новата учебна година с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“.

Събитието бе открито днес в Младежкия дом от доц. д-р Елеонора Танкова - зам.-ректор на ВСУ "Черноризец Храбър" и Иван Портних - кмет на Община Варна. Специални демонстрации на най-разпространените хакерски атаки и джаджи направи националният експерт по киберсигурност и етично хакерство Симеон Нгуен (какво каза той - вижте във видеото). Представянето му бе прието с огромен интерес от публиката и медиите.

Дигиталната идентичност е подложена на сериозна заплаха не само за бизнес структурите и организациите, но и за всеки един от нас, каза доц. Танкова. Тя допълни, че е важно да знаем не какво би се случило ако преживеем атака, а как да действаме когато това се случи. Зам.-ректорът изтъкна опита и потенциала на университета при обучението на студенти в магистърските програми "Киберсигурност", "Софтуерно инженерство и мениджмънт", "Data science", "Дигитален маркетинг и уебдизайн", както в проектите и курсовете за обучение на учители и ученици в областта на киберсигурността.

Кметът на Варна изрази благодарността си към Варненския свободен университет и за организирането и провеждането на инициативата, както и за съвместната работа. Варна се гордее с академичния си потенциал и трябва да търсим всички възможни начини да използваме това богатство. Вярвам, че ще помогнем на децата и младите хора да се възползват сигурно от дигитализацията.