гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

„Еразъм+“ отведе второкурсничка на ВСУ „Черноризец Храбър“ в един от най-добрите полски университети

08 Април 2021

Лора Петкова - студент във втори курс на специалност „Графичен дизайн“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“,  е на 3-месечно обучение по европейската програма за образователна мобилност „Еразъм +“ в Университета по хуманитарни и икономически науки в Лодз, Полша.

В третия по големина полски град Лора изучава спецификата и тънкостите на графичния дизайн на английски език в група с полски и  Еразъм студенти от чужбина. Възпитаничката на ВСУ „Черноризец Храбър“ бе включена в програма “Еразъм+”, благодарение на отличния си успех и високото ниво на владеене на английски език. Тя вече участва в лекции и творчески семинари, и се запозна с новите си състуденти.

В края на мобилността Лора ще положи 10 изпита в престижния полски университет, сред които “3D анимация”, “Фотография” и “История на изкуството”. Преподавателите й от ВСУ „Черноризец Храбър“ са категорични, че талантливата студентка ще се представи блестящо в Лодз, така, както е взела и първите си изпитни сесии. Лора кандидатства във Варненския свободен университет с отлична диплома от Математическата гимназия „Баба  Тонка“ в град Русе.

„Изключително съм горда и благодарна на ВСУ „Черноризец Храбър“ – образователна институция с 30-годишна история, че се грижи за студентите си,  сбъдва мечтите им и помага за кариерното им развитие. Университетът създаде всички условия за моето Еразъм-преживяване“, разказа второкурсничката от мразовития, но пролетен Лодз. Тя благодари на Еразъм офиса на Варненския свободен университет за отличната организация и за подкрепата. Нашето момиче смята, че запознанствата с чуждестранни преподаватели и студенти, новите образователни възможности и опознаването на културата и забележителностите на друга страна, дава по-голяма перспектива за бъдещето, за кариерното и за академичното развитие.



 ВСУ „Черноризец Храбър“ има дългогодишно партньорство с Университета по хуманитарни и икономически науки в Лодз. Двете висши училища си сътрудничат в областите „Графичен дизайн“, „Бизнес и администрация“ и „Музика и танцово изкуство“. 

Преди броени дни Европейската комисия присъди за пореден път Харта за висше образование „Еразъм“ на Варненския свободен университет. Документът е за  периода 2021 – 2027 година и очертава рамката за качество на дейностите по европейско и международно сътрудничество. Повече от 350 възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“ са участвали в практики или обучения по програмата през последните 14 години. Над 160 преподаватели са посетили 40 европейски университета, а 76 служители са обменили опит със свои колеги от Стария континент. През последните седем години университетът е посрещнал над 200 студенти, 60 преподаватели и служители от различни държави в Европейския съюз.

За своите студенти ВСУ „Черноризец Храбър“ организира Информационен ден по програма "Еразъм+" за студентски стажове и мобилности през академичната 2021/2022 година, на 9 април 2021 г. от 13:00 часа, във виртуалната аудитория на университета на адрес:  https://meet.google.com/ndy-sdpj-zoi.